Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O předsevzetí a také o sociální síti

Do nového roku si lidé dávají různá předsevzetí, např. zhubnout vánoční kila, dát si nějaký detox, nejen v jídle, ale třeba od mobilu, internetu, sociálních sítí.

Vánoční kila jsem nenabral, nicméně jsem stagnoval (tedy nehubl), ale pokračovat v hubnutí bych mohl dál, nadváhu mám pořád, byť menší než před rokem touhle dobou. Dám se asi do módního otužování, ale chci postupně, začínám s lavorem. Normálně se koupu a plavu v Jizeře už od nějakých 16 stupňů, ale na studenější vodu se chci připravit.

Chytrý mobil mnozí lidé mají za víc než telefon. Krásně to popisuje Petr Robejšek ve svém blogu: „považují ho za svého služebníka, rádce a intimního přítele a nechápou, že je to jejich dealer, fízl a pasák.“ S tím problém nemám, žádný detox nepotřebuji. Jsem stále citově vázán k tlačítkovému hloupému mobilu bez apek a dalších vychytávek. Je malý, a když občas spadne na zem, nerozbije se, jen se občas rozloží. Telefonovat, posílat a přijímat SMS s ním lze. Dokud slouží, budu ho využívat, koupi chytrého nevylučuji, spíš mi stačí nějaké dědictví po synovi. Jeden dotykáč s windowsy po něm používám jako služební. Možná si ale pořídím nějakého chytráka na dvě simky, ale protože to není má priorita a zásadní touha, tak to neřeším.

Zaznamenal jsem i předsevzetí omezit v tomto roce sociální sítě. Což u mne ani moc nejde. Protože můj vztah k facebooku lze popsat jako dlouhodobou stagnaci a nezájem.  Je mi naprosto ukradený, a v podstatě jsem ho využíval nejvíc v roce 2017. Zastihnout mne na facebooku přítomného je v podstatě nemožné, neboť kromě toho, že jsem tam byl naprosto pasivní, tak jsem tam většinou ani nebyl. To, že na semaforu svítí zelená, znamená jen, že mám fb zapnutý, nebo dokonce (svítí-li dlouho), že jsem jen neodhlášen. Což se například stane tak, že se neodhlásí manželka, protože používáme (původně můj) profil společně. Vsunuli jsme tam ženino jméno a dali neutrální fotku. Třeba to nějak pořešíme, přepíšeme ten profil na ni a já definitivně odejdu, jenom se nám do toho nějak nechce. Není to naše priorita.

Facebook v podstatě ignoruji. Není to šálek mé kávy. Necítím potřebu odhalovat své soukromí v podstatě online, natož s něčím a proti něčemu bojovat a být členem nějaké skupiny či bubliny. To mne dávno neláká, místo sledování lajků mnohem raději sleduji dění v přírodě a s lidmi se rád bavím tváří v tvář.  

Facebook mi v podstatě nemohl dát tzv. ban, protože jsem mu ho svou permanentní nepřítomností dával já sám. Proč jsem si tedy vůbec zakládal profil? Ukecal mne kamarád, kvůli akci na Karlštejně, nechal jsem tomu volný průběh a čekal, zda mne to chytne. Fotky a nějaké články mne bavily, to ano. Ale mnohem víc věcí spojených s touto (a)sociální sítí mi spíš vadí, a hlavně mne nebaví. Navíc nemám fb zapnutý v mobilu, takže na něm jsem jen tehdy, když mám zapnutý domácí počítač, a ten nemám zapnutý denně, spíše jen párkrát v týdnu. A většinou na něm dělám a sleduji něco jiného, co mne více oslovuje než fb.

K vyjádření názoru, zapsání příběhu, zaznamenání nějaké ptákoviny, vypsání se z něčeho, k tomu mám tento blog. A zde mohu i diskutovat. Je to nejdynamičtější internetové médium, které používám (kromě emailu).

Potom mám ještě webové stránky, které jsou více statické, nicméně i tam to průběžně aktualizuji. Nejsou primárně o psaní, ale o informacích, čím se ještě zabývám a nejen já. A glosuji si tam, ikdyž jen pro pár lidí.

Asi, kdybych se prvně seznámil s facebookem (tj. nezačal si dříve s blogem a webovkami), mohlo to být jiné a asi bych měl širší publicitu. Na fb se nevyjadřuji proto, že bych se bál nějakých „prudičů“, ale protože tam de facto nejsem, tak nemohu ani reagovat a toto je naprosto odradí.

V zásadě je nemám ani zde na blogu, naučil jsem se je ignorovat, nechat být, nepouštět se s nimi do sporu. To, že si o mně (asi) myslí, že jsem arogantní blb, je jejich věc a nepochybně i lidské právo. Mé lidské právo je s nimi vůbec nediskutovat.

Nesbíral jsem ani známky, nevlastním sbírku motýlů, a tudíž nesbírám ani přátele na facebooku. Endorfiny získávám jiným způsobem než z lajků a souhlasných komentářů v nějaké souznějící virtuální bublině.

Kdo mne osobně zná, ví, kde mne najít. Setkávání tváří v tvář upřednostňuji, navíc s pohledem do očí, úsměvem, podáním rukou či objetím. Vám to nechybí? Doufám, že si to užíváte aspoň doma.

Takže mým zásadním předsevzetím je žít, jak již jsem psal.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | čtvrtek 7.1.2021 22:04 | karma článku: 6,86 | přečteno: 127x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Levačka zasažená srpem aneb nejde mi ten paroháč

Včera jsem si volal s kamarádem a on mi říkal, jak na chatě u svého kamaráda upadl, kolik má stehů a že ho kamarád vezl do špitálu na ošetření a teď si doma líže rány.

18.10.2023 v 7:49 | Karma: 12,26 | Přečteno: 246x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

O přívlastcích

Přívlastek, v češtině nejčastěji přídavné jméno před podstatným jménem, které ho charakterizuje, zpřesňuje, rozšiřuje či dokonce dokáže změnit jeho zabarvení, význam.

16.10.2023 v 18:26 | Karma: 9,51 | Přečteno: 224x | Diskuse| Ostatní

Jan Tichý(Bnj)

Odchod do předem zajištěných pozic

Vždy, když jsem odcházel z nějakého zaměstnání, měl jsem dohodnuté už nové. Jednalo se tedy o odchod do předem zajištěných pozic. Vždy tam na mě čekalo něco nového a vždy jsem si našel něco, co mě bavilo.

15.10.2023 v 16:36 | Karma: 13,12 | Přečteno: 334x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

O hojnosti

Co je vlastně hojnost a co si lze pod tím představit? Tu materiální, zhmotněnou majetkem a penězi (čísly na účtu) si dokážeme představit všichni.

12.10.2023 v 14:34 | Karma: 7,64 | Přečteno: 129x | Diskuse| Ostatní

Jan Tichý(Bnj)

Není na čase dát vládě výpověď?

Tak nám novela zákoníku práce ukládá další povinnosti jako zaměstnavateli vůči zaměstnancům a zejména v oblasti dohod o provedení práce.

10.10.2023 v 20:04 | Karma: 20,20 | Přečteno: 550x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik