O perfekcionistech, pozorovatelích a bojovnících (1.část)

Blogerka Bohumila Truhlářová mne svým článkem otevřela nové obzory, protože jsem zahanben nevěděl, co je enneagram a jak je dnes zvykem, když nevíš, tak si to „vygúgli“.

Existuje 9  typů enneagramu a níže uvádím základní charakteristiky:

Typ 1. Perfekcionista: hledá dokonalost společnosti, světa, přísný na sebe i okolí, morální a kritický

Typ 2. Dárce: má potřebu pomáhat, být užitečný pro druhé, zapomíná často na své potřeby, často se obětuje pro druhé

Typ 3. Herec: charismatický člověk, extrovert, zaměřený na úspěch, výsledek, moc a vliv, někdy povrchní, věci řeší impulzivně

Typ 4. Romantik: často problémové vztahy, tvořivý a citlivý člověk, umělecké sklony, kolísá mezi depresemi a euforií

Typ 5. Pozorovatel: hledá informace a poznatky, nestranní pozorovatelé, držící si odstup, introverti, věci řeší spíše rozumem

Typ 6. Loajální skeptik: kooperativní lidé, přátelští, často trpící strachy, potřeba předávat zodpovědnost na druhé

Typ 7. Požitkář: veselý, hledající potěšení a zábavu, nerad prožívá životní problémy (utíká před nimi)

Typ 8. Bojovník: vytrvalý člověk, zastává se slabých, věci většinou řeší silou, často konfliktní pokud se cítí ohrožen

Typ 9. Smiřovatel: člověk, který stmeluje a smiřuje protiklady, často málo akční

Některé typy lidí jsou zastoupeny v populaci více, některé méně. Myslím si, že ty typy uvedené v názvu společnost asi ovlivňují nejvíc. Zamyslel jsem se nad tím, kdo by kým mohl být, ať již z historických postav, současných osobností, nebo třeba i kolegů blogerů. Také u toho enneagramu je schéma, kdo se s kým může, a kdo ne.

Dost nesnášenliví jsou především perfekcionisté, kteří nemohou vystát romantiky a požitkáře. Co se týče pozorovatelů a bojovníků, tam záleží na tom, zda ti druzí je obdivují a jsou stejného názoru. Smiřovatelé se snesou se všemi a dárci dokáží také obdarovat všechny.

Pozorovatelé jsou celkem pohodoví a snesou se všemi, jsou ctitelé svobody a rozletu a dle enneagramu se nemusí s perfekcionisty. Přitom je obdivují za jejich tah na branku, za pevnost názorů. Ano v tom jsou perfekcionisté dobří, jejich problém je, že těm ostatním svůj postoj vnucují a to se nelíbí především pochybujícím pozorovatelům. Ti tím trpí, neboť mají neodbytný pocit, že jimi perfekcionisté manipulují, nenechají je volně dýchat.

Takže partnerské vztahy pozorovatelů s perfekcionisty většinou nevydrží (nemohou být harmonické), protože pozorovatel se po nějakém čase přestane ve vztahu cítit dobře. Začne mu vadit, že mu perfekcionista brání v rozletu.

S perfekcionistou může vydržet hlavně dárce a smiřovatel, nebo druhý perfekcionista, který je stejně názorově založen. Důležité je porozumění a shoda na své pravdě, přičemž na pohlaví a národnosti nezáleží. Ostatní se mu musí plně oddat a především u pozorovatelů a bojovníků hrozí, že to dlouho nevydrží.

Bojovníci se snaží chránit slabší a záleží, jak si vyhodnotí, kdo je slabší. Bojovníci mohou změnit názor, zejména když se cítí zrazeni. Každý typ přitahují různá povolání. Perfekcionisté mají rádi pořádek, proto budou nejvíce mezi právníky a vyššími státními úředníky. Často se hrnou do popředí (chtějí být jedničky) a buď jsou z nich nesnesitelní nadřízení, nebo si všechno raději dělají sami, protože svým podřízeným nevěří, že by to udělali tak dobře. V každém případě jsou zaměřeni výkonově a jednosměrně. Berou si toho moc, nedělají chyby (nebo je nechtějí přiznat). Jsou potenciálně nebezpeční, hlavně proto, že se mohou stát fanatiky. Mají dar člověka až „uhranout“.

V příštím (druhém a závěrečném) díle si zkusíme tipnout, co jsou jednotliví lidé zač.

blog paní Truhlářové: zde

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 12.2.2017 15:55 | karma článku: 10,05 | přečteno: 554x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12