Není čas, ztrácet čas

Napsala mi jedna paní do komentáře k minulému článku. Děkuji tímto za inspiraci. Čím tedy ztrácí dotyčná paní čas to opravdu nevím a nic mi do toho není.

Vím, jak utrácím (čím trávím) svůj čas já. Část času strávím v zaměstnání a povinnostmi z toho vyplývajícími. Pak je k dispozici část času tzv. volného, který můžeme nazvat mimopracovním, ale není to úplně správně. Protože i v tomto čase člověk pracuje. Třeba na zahrádce, kutí něco v dílně, leští auto, uklízí v domě, pere, vaří, žehlí, nakupuje, nebo se zabývá jakoukoliv jinou radostnou či tvůrčí činností, třeba píše blog, hraje na kytaru, maluje obrázek, hraje si s dětmi nebo domácími mazlíčky.

Veškerá výše uvedená činnost je práce a člověk má potřebu pracovat a nejlépe, aby ho ta práce bavila a aby mu v prvé řadě dávala smysl. Patří sem jak práce pro obživu, pokud nás baví, tak práce pro zábavu, protože ta nás baví určitě.

Můžeme však ve volném čase lelkovat a bývá to též prospěšné pro odreagování. Pro mě to jsou procházky v přírodě, jen si tak sednout ke stromu nebo lehnout do trávy a pozorovat. Třeba i čučet, jak se říká do blba. Rozhodně lepší než na blba (třeba v televizi). Pak je možné trávit čas s počítačem, mobilem, sociálními sítěmi a tlachat třeba v kavárně, popíjet v baru nebo zvedat půllitry v hospodě.

Věnovat se sportu, cvičení či posilování, akcím s kamarády. Navštívit divadlo, kino, koncert, výstavu, sportovní zápas, bazén. Všemu zkrátka člověk věnuje čas.

Měl by si najít čas pro radost, lásku, partnera, děti, přátele, ale také pro sebe. A takto strávený čas by ho měl obohatit a ne trápit.

Čas dovolené a prázdnin by měl být věnován odpočinku, ne nějakému stíhání vidět a vyfotit co nejvíc a rozesílat selfíčka a obrázky jídel svým virtuálním přátelům. To nedělám a na sociální sítě nechodím. Nemám čas ztrácet s nimi čas.

Protože ale s blogem čas trávím, tak nějaké fotky z té dovolené dávám níže. Dokonce se k tomu tématu času hodí.

pohled na tatranské štíty kousek od penzionu
Nádraží ve Starém Smokovci
štrbské pleso
Mikulov
Svatý kopeček nad Mikulovem

 

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 19.7.2023 7:06 | karma článku: 11,59 | přečteno: 236x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12