Někde v dálce trubky končí ….

Jaké trubky? Plynové. Končí u moří severních, jižních, v Rusku, v Norsku a jinde. Ať už jde o plynovody, kdy je plyn tlačen z velké dálky, či plynovody, kdy je čerpán v přístavech z lodí a dále tlačen potrubím ke spotřebiteli.

To je ovšem náš pohled, pravdou je, že ty trubky končí u nás a jdou k nám z daleka ze všech směrů, a navíc z některých směrů plyn neteče, protože Nordstream, protože Putin a sankce.

A není to všude propojeno. Byla by potřeba propojka ve Francii, aby se plyn z jihu (Španělska) dostal přes Francii do Německa a odtud k nám. Také nějaká další roura z Polska přes nás na jih by se hodila. Pak všichni dodavatelé plynu budou chtít dlouhodobé smlouvy. A aby toho nebylo málo, plyn z různých lokalit má různé chemické složení, tím i výhřevnou hodnotu a může to nadělat paseku.

Nemusí jít plynové spotřebiče, problémy mohou mít hořáky, nečistoty v plynu mohou reagovat s materiálem, ani ne tak v tlakovém tranzitním potrubí, jako v trubkách v kotelnách, může se to zanášet a docházet ke zkratu. Je poškozena důvěra v obchodování, chybí nějaké komponenty či součástky, nebo se na ně dlouho čeká, jsou třeba předmětem sankcí (stačí suroviny pro výrobu), takže představa okamžité nápravy je často nereálná. A to nám zima stále ukazuje poměrně přívětivou tvář.

A pak je další věc: použití k průmyslovému zpracování (např. hnojiva) a jak technologie zvládne jiný plyn než ruský, je také otázka.

Hlavně jsme na konci trubky my (ČR) a ten plyn k nám nemusí dotéct, ani ten výrazně předražený, ani ten ruský (ideologicky očištěný) ať už přes Ukrajinu či Nordstreamem. Nevím, zda vůbec odsud něco teče, nebo se udržuje tlak v potrubí čerpáním ze zásobníků. Dnes jsem už dávno mimo zdroj informací (z bývalého Transgasu) a těm vládním tiskovkám v televizi opravdu nevěřím, byť si přeji, abych se mýlil já.

Jsme rozděleni ještě trochu jinak: na virtuály a fyzikály. Virtuálové, jak název napovídá, netvoří nic hmotného a někdy ani smysluplného (byrokraté, politici, právníci atd.). Pravdou je, že někteří jsou užiteční pro radost a potěchu duše (hudebníci, výtvarníci, spisovatelé, básníci, aj.). Mnozí virtuálové zpravidla pohrdají i přírodními a technickými vědami (fyzikou, chemií, matematikou).

Fyzikál většinou tvoří něco hmotného, patří sem řemeslníci všeho druhu, co vyrábí, udržují a opravují stroje a zařízení, ale i ti, kteří provozují služby jako kadeřnice, kuchaři, číšníci.

A když se vrátíme k plynu a rourám, tak osobně čerpám z poznatků fyzikálů, protože ti mi opraví kotel, spraví kohoutek, pomohou, když praskne voda a vůbec se vším, čím se v domech a bytech potýkáme.

Právníci a úředníci mi hlavně přidělávají práci nesmysly a spíš způsobují problémy. A kdo že nám vládne? Virtuálové a převážně ti fyzickou realitou a jejími souvislostmi nepolíbení. Nevadí, že tomu nerozumí, ale když tomu nerozumím a neumím, obrátím se na někoho, kdo tomu rozumí a umí to.

A proto to tady vypadá, jak vypadá. Měli jsme v místě několik výpadků proudu a poškodilo to centrální kotelnu, její SW a automatické systémy. Naštěstí máme šikovné „fyzikály“, takže to dali vše do pořádku až na jeden dům, tam jim to vyhořelo, jedou manuálně a čekají na vyřízení objednávky. A prý to bude trvat dlouho. To už jsme si zažili při jiných záležitostech.

Vypálilo nám to řídící desku i na dalším bytovém domě u malého kotle. Tady se to vyřešilo v jeden den okamžitým nákupem a instalací nového kotle. Naštěstí na domě byli rozumní, rychle se dohodli a měli dostatek peněz. Divil jsem se, že v naší kotelně se nic nestalo a že nebylo poškozeno nic jiného, třeba výtahy.

Na našem domě jsme si schválili investici na výměnu kotlů v naší kotelně. Výrazně nám to sníží spotřebu, a to je při vysoké ceně důležité. Naštěstí máme dost peněz, že to můžeme udělat najednou.

Je fakt, že nás tahle situace donutila jednat a jednat rychle. Ještěže se znám s těmi, co to umí. To je na tom pozitivní. Ale cítil bych se mnohem líp, kdyby celá ta skvadra virtuálů (mimo mísu) v čele s Fialou odletěla někam na Mars a už se nevrátila. A v nové vládě by to pak chtělo aspoň několik lidí, kteří vědí, která bije a v případě, že nevědí, tak se aspoň nebojí poradit s těmi, kteří o tom něco vědí.       

Autor: Jan Tichý(Bnj) | čtvrtek 8.12.2022 17:18 | karma článku: 18,83 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12