Nefinanční odměna za aktivní odpočinek

Když člověk aktivně odpočívá, rozhodně se nefláká. Naopak maká. Ono třeba posekat trávu na naší latifundii, je docela makačka a pak se dostaví ten příjemný pocit.

Vyplaví se endorfiny, a když se k tomu v pořádku přivezou prkna, z nichž se v přístavku postaví stěna, to už je potu i endorfinů víc a pak si unavený na verandě vychutnáte kávu, tak to už je opravdová slast.

Ale stále to ještě není dost. Protože následuje procházka do ještě neprozkoumaných koutů okolí naší chatičky, do lesa, kde by třeba mohly být i nějaké ty houby. Beru s sebou foťák, abych se z kopce nejen porozhlédl po okolí, ale snažil se ten pohled i zdokumentovat.

A tak se kocháme a houby posléze nehledáme, ale sbíráme. Po třech dnech valíme domů, abychom v neděli stihli ještě tu domácí zahrádku. Tak jsme si mákli a většinu už máme zrytou a sklizenou.

Po období cuketovém a dýňovém, máme období houbové. Je třeba zpracovat a spotřebovat, příp. udělat zásoby. To je také nefinanční odměna, člověk se nají darů přírody, ať již v potu tváře vypěstovaných nebo v lese nasbíraných a něco ušetří. Ikdyž nějakou tu energii a úsilí tomu musí věnovat.

A pak je tu ještě aktivní odpočinek sportem, což je taky pěkná makačka a něco je potřeba i zaplatit. Doba letních procházek, projížděk na kole a koupání v přírodě je pryč. Nastává přesun do tělocvičen, sportovních hal a bazénů.

Zkrátka někde ty endorfiny brát musím. Nakonec proč ne i z těch fotek, zachycujících právě daný okamžik.

jen se tak trochu zhoupnout
centrum Roztok, v dáli Krkonoše
muchomůrky jsou krásné, ale nesbírat
u tří bedel
východ z lesa a pohled na protější kopec
už se to začíná podzimně barvit
Nasbíráno, očištěno

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | úterý 3.10.2017 21:14 | karma článku: 12,21 | přečteno: 321x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12