Nebrat si nic osobně, to je věc!

Jakmile si člověk přestane brát věci osobně (jedna ze Čtyř dohod), uleví se mu. Spoustu věcí přestane řešit a hodně pochopí o sobě a o druhých. 

Chvíli to trvá, ale po čase si takový člověk rozšíří své mantinely. Přestane se zajímat o to, co si o něm myslí druzí, přestane se ho mnoho věcí dotýkat. Máloco ho urazí, k jeho překvapení se mu vyhýbají drby a pomluvy. Možná ho někdo pomlouvá, ale k němu se to nedonese.

Není nad žitou zkušenost. Je to dohoda sám se sebou, že se pokusím nebrat si věci osobně. Tak jsem začal používat tuto dohodu a život se mi začal zlepšovat. Přestal jsem se bát toho, co si o mně druzí pomyslí. Přestal jsem řešit, jak říct blízkým osobám, že něco vidím jinak tak, abych je neurazil.

Samozřejmě nevypouštím z úst jedovatá slůvka, jsem ale upřímný a stojím si za svým. Hlavně však komunikuji a hledáme společně nějaké styčné body, řešení. Snažím se být vstřícný. Vztahy se posunuly na lepší úroveň.

Proto dnes dokážu celkem v klidu vyslechnout každého, snažím se o laskavý přístup, humor. Nemám potřebu se s někým hádat, zalíbit se někomu, obhajovat se, nebo skrývat svou chybu.

Také nemusím vůči mně vypuštěnou „jedovatou slinu“ ve formě neuctivých slov (třeba v internetové diskusi) rozpitvávat či plivnout zpět. Tak ji zkrátka ignoruji. Kdybychom se někde potkali a měli příležitost si promluvit tváří v tvář, možná, že bychom byli oba překvapeni a tzv. si „sedli“. V něčem bychom se shodovali, v něčem jiném ne. To je přirozené.

Postupně mi určití lidé mizí ze života. Možná jsou to ti, kteří o mně budou tvrdit, že jsem arogantní ignorant, sobec, který si nevidí na špičku nosu, je mu všechno lhostejné, je splachovací. Pokud si to někdo o mne myslí, ať si myslí. Já mu jeho názor brát nebudu, ale nemusím se s ním stýkat, nebo s ním diskutovat.

Protože si neberu nic osobně, nebude mi výše uvedené vadit a nebudu to ani řešit. Nebrat si věci osobně vede i k tomu, že si ušetřím čas pro sebe, a také nervy. Ještě posílím svou imunitu.

Je to výborná dohoda, ostatně jako ostatní tři, resp. už čtyři. Zájemci se s nimi mohou seznámit, stačí zadat do vyhledávače „Čtyři dohody“ a „Pátá dohoda“.

Skeptici třeba neuvěří, i pro mne to bylo zpočátku podivné, ale řekl jsem si, že si to na sobě vyzkouším. A funguje to. U mne ano. 

Autor: Jan Tichý(Bnj) | sobota 13.4.2019 21:29 | karma článku: 17,54 | přečteno: 978x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12