Může, ale nesmí a jiná moudra

Člověk je někdy svědkem zajímavých hlášek, nebo občas i něco vymyslí. Něco ho napadne. Třeba: „Chceš být vesel a zdráv? Vyhni se doktorům práv!“

Opět jsme zahájili cvičení a přišli i ti, co dlouho nebyli. A tak po cvičení v šatně došlo i na dotaz, zda bude chodit i syn jednoho kolegy. Odpověď byla geniální: „nemůže, stal se otcem. Teda může, ale nesmí.“

A dále několik mých vlastních myšlenek, alias geniálních mouder.

Opustil jsem facebook, tedy on už mnou je dlouhodobě opuštěný, jen jsem ho konečně vypnul (dva roky mi stačily).

Novoroční projev předsedy Senátu se mi docela líbil. Vzpomněl jsem si na hlášku Karola Poláka a trochu ji upravil: „bodaj bysme v politike mali viac takých Kuberov ….“

Přišly deště a sněžení. Pomůže to podzemní vodě? Také přišli vlci, resp. se vrátili a pomáhají přírodě. Nejlepší regulace je ta přirozená, škoda, že na to ještě nepřišli legislativci.

Míra chaosu závisí na míře regulací. Výrok „čím více předpisů, tím větší pořádek“ je nepravdivý. Pokud nahradíme slovo „pořádek“ slovem „chaos“, změníme výrok na pravdivý. Pozor: pokud vyměníme „větší pořádek“ za „menší chaos“, výrok se stane opět nepravdivým.  

Ještě musím domyslet známé rčení: „pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos“, které výše uvedené obrací na hlavu. Východisko tu však je: jen blbec chce mít všechno pod kontrolou, tak miluje pořádek a požadavek mít vše pod kontrolou a v pořádku ho vyčerpává, stresuje. Chytřejší si určí důležitost, řeší věci dle nastavených priorit a snaží se vyhnout malicherným blbostem. Ví, že nemůže mít všechno pod kontrolou, že je to sebezničující a nestojí to za to. Je třeba žít, ne se bát.

Trvanlivost manželství je nepřímo úměrná nákladům na svatbu. Výjimky potvrzují pravidlo. Někdo se bojí, aby nešlápl do louže, a přitom nevidí v jakém bahně se brodí. K tomu existuje i vulgární varianta, kterou neuvádím z důvodu kodexu a také proto, že mí čtenáři jsou v tomto směru určitě geniální a poradí si sami.

Aktivita prospívá lidskému zdraví, aktivismus mu naopak škodí. Následování idey vede k činu. Následování ideologie vede k zaslepenosti. A následně může vést i ke zločinu.

Na závěr optimisticky. Týden končí, víkend začíná. Tak si ho užijme. Nemusíme, ale můžeme.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 11.1.2019 14:15 | karma článku: 11,17 | přečteno: 278x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12