Moudra o humoru

Mám rád humor, vtipy, legrácky, recesi. Nejlepší je takový ten situační humor, který vyplyne ze setkání lidí. Jsou však lidé, kteří ho nepochopí, nějak se jich dotkne, nějak je urazí.

Ti, kteří se berou moc vážně, většinou moc humoru nepobrali. Někdy je těžké pochopit ironii. S někým je legrace už od prvního setkání. Humor a moudrost jdou ruku v ruce, vzpomeňme např. na Jana Wericha. Velikánů humoru jsme měli poměrně dost. Bohužel hodně z nich již náš svět opustilo. Naštěstí máme záznamy (televizní archivy, filmy, videa, knihy), kde si je můžeme připomínat.

Nedávno nás opustil předseda Senátu Jaroslav Kubera, jeden z mála humoristů v české politice. Pan Kubera byl typickou ukázkou toho, že humor spojuje a zlidšťuje, ikdyž se sejdou lidé protichůdných názorů.

Prohlížel jsem si naše domácí knihovny, zda by mne tam něco nezaujalo, měl jsem chuť na něco lehkého, příjemného, s čím bych strávil večer (nechtěl jsem ani počítač, ani televizi). A pak jsem vytáhl „Střípky moudrosti“ od Miloše Kočky. Je to kniha citátů (mouder), v níž jsem našel i ta moudra o humoru.

Tak si některé připomeňme.

„Humor je jedním z prvků génia“ (J.W. Goethe)

„Humor je nejdemokratičtější z lidských zvyků ... Ručím za to, že tři zedníci nadělají víc špásů než čtrnáct ministrů. Listonoš je větší šprýmař než ředitel pošt a telegrafů“ (K. Čapek)

„Humor je jedním z nejlepších kusů oděvu, jaký člověk může ve společnosti nosit“ (W.M. Thackeray)

„Humor se nedá naučit. Vedle ducha a vtipu předpokládá především velkou dávku dobroty srdce, trpělivosti, ohleduplnosti a lásky k lidem. Proto je tak řídký“ (K. Goetz)

„Humor je perla z hloubky, vtip jiskřící pěna na povrchu“ (P. Sirius)

„Vždyť zpravidla závažné věci rázněji a lépe roztíná vtip než přílišná vážnost“ (Horatius)

„Dobrý vtip vydá za kus chleba a veselá mysl nahradí nejeden pohár vína“ (G. Keller)

„Zcela ztracený ze všech dní je ten, v němž se člověk nezasmál“ (Chamfort)

„Chatrč ze slámy, v níž se lidé smějí, má větší cenu než palác, v kterém lidé pláčí“ (čínské přísloví)

 A na závěr jsem si nechal africké přísloví, které použiju při příští návštěvě zubaře. To přísloví totiž zní: „smích čistí zuby“.  Tak si nezapomeňte čistit zuby aspoň dvakrát denně.

Doplňuji, že všechny výše uvedené citace jsou z jedné knihy: autor Miloš Kočka, název "Střípky moudrosti", ISBN 80-208-0972-4

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 22.1.2020 10:45 | karma článku: 9,16 | přečteno: 198x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12