Když se něco špatné změní v dobré

Něco prožíváme jako špatné, ale s odstupem času to můžeme považovat za dobré. Je to třeba ztráta věcí, či spíše jejich odcizení. Se mi to už tolikrát stalo.

Nikdy nebyl nikdo dopaden. Přišel jsem o kolo, lyže i auto. To dobré na tom bylo, že jsem pořídil věci nové, lepší. Tak se špatné, změnilo v dobré. Často to ulehčilo mé rozhodování a urychlilo potřebnou změnu.

Volební víkend jsem strávil mimo domov. Byl jsem na chatě a měl možnost sledovat lidi práce, řemeslníky, kteří mi opravili vodu v koupelně. Koncert šikovných rukou. Tady zaúřadoval mráz v souvislost se samozřejmě složitějšími a tím pádem náchylnějšími civilizační vymoženostmi, které jsme si tam postupně zbudovali.

Loni jsme se tomu vyhnuli tím, že jsme tam měli zapnutý přímotop, který nás před mrazem ochránil. Jenže za jakou cenu, že. Tak jsme si koupili energeticky úspornější žebřík, a ještě zásuvkový termostat na regulaci teploty. A stalo se, že jsme to podcenili, a to se nevyplatilo. Když jsme tam na silvestra přijeli, byli jsme bez vody, nádobka filtru byla rozmetaná po podlaze.

V pátek tedy došlo k opravě, máme nový lepší filtr, novou baterii, vše opraveno, zkontrolováno, a hlavně jsem získal cenné rady, co udělat, aby ten mráz neřádil, tedy hlavně aby neškodil. Chybami se člověk učí.

V sobotu odpoledne jsem přijel domů, potěšen, že máme vše hotovo a připraveno na jarní prázdniny vč. dřeva, které jsem nařezal a naštípal. Prošli jsme se se psem a v neděli dopoledne šok při návštěvě sklepa. Zmizelo mi rok staré kolo. Robustní zámek od sklepní kóje nepoškozen, ale očko v kóji bylo přestřiženo. Kola jsem měl svázaná tři k sobě, sklep se zamyká, vstupní dveře jsou vybaveny koulí, a přesto to krádeži nezabránilo.

To samozřejmě naštve. Tak následovala předobědní procedura s policajty, pak mě čeká ta s pojišťovnou. Tentokrát nevím, k čemu mi to bude dobré. Představoval jsem si, že si to kolo budu užívat ještě dlouhá léta. To je tak, když člověk plánuje.

Nakonec nejde o život. Na nové kolo samozřejmě mám. Jen musím víc přemýšlet, jak ho víc zabezpečit. Sklepní kóji v paneláku k tomu asi používat nebudu.

A co prezidentské volby? Nestíhal jsem a ani jsem neměl v plánu volit. Třeba se k tomu ještě tady někdy vyjádřím.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 29.1.2023 18:39 | karma článku: 7,61 | přečteno: 174x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12