Kdo spoří, je trestán

Míra inflace roste, u nás sice nezvykle hodně na poslední dobu, ale jinde ve světě je to údajně horší. Vyšší inflace vám „krade“ naspořené peníze, takže spořit se nevyplatí.

Také se tedy nevyplatí brát hodně peněz, tedy mnohem víc, než jste schopni utratit. Jenže tohle za vás inflace taky řeší, zdražuje vám věci základní potřeby. Ale věnujme se těm penězům uspořeným, kráceným díky inflaci.

Když jste „nekonzumní“ typ a z každé výplaty vám něco navíc zbyde, co s tím uděláte? Spoříte si na důchod, odkládáte „nepoužité peníze navíc“ na spořící účet, trochu podporujete projekty, které vám připadají smysluplné (charita), příp. jste ochoten a schopen pomoci půjčkou (příp. i nevratnou) svým nejbližším, přesto vám i tak zbývá docela dost. Máte dostatek, rezervu a můžete si plnit sny adekvátně stavu vašeho konta.

Máme vlastní plány a projekty pro radost a také pro „vyluxování“ bankovního účtu, aby odtud peníze neodtékaly tak rychle. Máme naspořeno sice relativně dost, ale na druhou stranu dost málo na to, abychom třeba aspoň jednomu dítěti mohli přidat na jeho vlastní bydlení. Teda kapku bychom přidat mohli, aby měli na hypotéku, ale určitě to není na koupi bytu.

Takže ani nemůžeme investovat do nemovitostí či do nějakých finančních produktů (to ani nechceme riskovat). Zbývá tedy jen zvelebovat vlastní pozemky. Tak jsme dali své peníze do díry. Do vybagrování jámy, na jejímž konci je rybníček (biotop), kde bychom se mohli osvěžit, a kde, jak doufáme, najde své místo k životu i řada k vodě patřící flóry a fauny.

Před tou inflací utopíme peníze v rybníčku. Pro radost svou a doufáme, že i pro radost Paní Přírody. Ta ostatně má proměny ráda. Nakonec před desetiletími tam byl rybník, pak hlavně kopřivy, po jejich velkém vytrhání hlavně travní porost, kde se rozšířily maliny, kostival a zůstala tam i část kopřiv.

Takže teď se to za naše peníze zkultivovalo. Dali jsme práci a peníze šikovným lidem, kteří nám s tím pomohli. A svým způsobem „jsme ukradli“ naše peníze „naší“ bance, aby nám je nemohla po kouskách „odlupovat“, resp. aby ten „inflační odlupek“ nebyl tak velký.

A jak to celé vypadalo je lepší dokumentovat fotkami. Bude následovat fotoblog.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 25.7.2021 16:11 | karma článku: 17,93 | přečteno: 511x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12