Kandidátem na ujo vtipkára roku 2018 je…

… pan Jakub Janda z Think tanku „Evropské hodnoty“. Ten se údajně školil v Americe a pochlubil se, že proti „ruským dezinformačním webům“ se bude bojovat novou zbraní, českým černým humorem.

Skvělá zpráva. Za břicho se popadám, když jsem se dozvěděl, že nějaký Američan má školit Čechy jak používat černý cynický humor. Už to samo o sobě je nejlepší vtip.

Možná, kdyby byl školitelem Robert Fulghum, tak by to nějaký humorný výsledek přinést mohlo. Ale jestliže nebyl, tak o tom pochybuju.

Dovolím si i pochybovat, že dotyčný pan Jakub Janda má smysl pro humor. Kdykoliv jsem narazil na nějaké jeho vyjádření, dělalo to na mě dojem, že to myslí naprosto vážně. Ale možná je skvělý herec a já špatný pozorovatel. Takže se mohu mýlit.

Navíc ho sleduji opravdu jen mimochodem, snad pouze, když se mi tzv. „zjeví“ před očima v televizi nebo na internetu. Obvykle hledám něco jiného, co bych si rád přečetl, např. rozhovor, nebo nějaký názor spisovatele Vlastimila Vondrušky a hle tu na mne vyjukne Jakub Janda s neuvěřitelnou upoutávkou k černému humoru. A tak jsem se podíval.

Nejsem si jistý, zda ho někdy v budoucnu jako humoristu dokážu zachytit, ale pokud se tak stane, jsem zvědav, zda jeho humoru porozumím a zda se při tom budu smát. Šance tu rozhodně je. Takový smích, jaký dokázal vyvolat Felix Holzmann, to nejspíš nebude.

Ale estrádu Miloše Jakeše zvanou „Kůl v plotě“ by to připomenout mohlo. Přestože si myslím, že i tato laťka je poměrně vysoko.

Nechám se překvapit, někteří lidé v překvapování druhých dosahují naprostého mistrovství. Třeba se to povede i onomu (od teď humornému) „evropskému hodnostáři“.

PS: sic jsem to našel na „dezinformačním webu“, zaujalo mne to jako zajímavá zpráva. Měla by být aspoň částečně pravdivá, když je převzata z FB profilu pana Jandy.

 https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jakub-Janda-ze-skoleni-v-USA-Budeme-mit-brutalni-zbran-Cesky-cerny-humor-515566

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 11.3.2018 7:49 | karma článku: 29,87 | přečteno: 965x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12