Jsem ještě Sokol?

Ano, jsem Sokol, ovšem jak dlouho ještě? V loňské sezóně jsme se cvičením skončili v březnu, pak začali v červnu a stihli něco v září. Od října konec.

Obnovení společného cvičení v nedohlednu. Cvičte si doma, stahujte si videa. Videa nestahuji, na něco jsem se podíval a cvičím si cca 15 minutovou sestavu nyní každý den. Jindy jsem to střídal s plaváním v bazénu, squashem, samozřejmě i hodinkou v Sokole jednou týdně.

Z doplňkového cvičení se v době všeobecné uzávěry stala denní rutina společně s častými, aspoň hodinovými procházkami přírodou.

To udržuje fyzickou kondici, posiluje psychickou odolnost a pomáhá přirozené imunitě. A co na to Sokol? Co heslo v zdravém těle zdravý duch?

Dobrovolně povinná izolace, zavřené tělocvičny, přesun do virtuálna a individualismu. To je nám diktováno shora (vládou) a podporováno (snad v dobré víře?) i ústředím Sokola. Chápu, že instituce svým způsobem závislá na finanční pomoci státu, se těžko může vzpírat vládě.

Jen by se mohla nesouhlasně ozvat zejména vůči těm opatřením, která postrádají smysl a která ve svém důsledku vedou k oslabování imunity a tím i zdraví a odolnosti. Vzhledem k tomu, že sokolskou doménou je všestrannost a sport pro všechny, který je až nesmyslně omezen. Kam zmizel ten neohrožený, nezdolný, svobodomyslný Sokol, který si nese jméno vzácného, rychlého, bystrého a svobodného dravce?

Nezdolní, odolní a odvážní Sokolové už vymřeli? Je odvážné být konformní s režimem? S režimem zneužívajícím globální pandemii a omezujícím svobodu, pohyb, dýchání, s režimem, který zaklekává nejen odbojné neposlušné lidi na ulici, ale hlavně ty samostatné, nezávislé živnostníky a lokální patrioty?

Bohužel mi současný Sokol nepřipomíná toho hrdého a vznešeného dravce – sokola stěhovavého, který z výšky a s nadhledem sleduje dění dole, ale ustrašeného špatně a při zemi létajícího bažanta.

Mám pocit, že na současný Sokol už nejsem hrdý. Členem organizace ještě zůstávám a stejně jako ostatní čekám, zda se ještě letos otevřou sokolovny. A za jakých podmínek?

Nyní mi to nevadí, protože od jara do podzimu mám spoustu venkovních pohybových aktivit a čerpám sílu z přírody, slunce, vzduchu, vody. Ale s podzimem a zimou bych rád zase chodil do tělocvičny.

Pokud bude podmínkou vstupu do sokolovny očkování nebo testování, čili tzv. covid pas, pak to u mě Sokol prohrál. Proč být členem původně vlastenecké spolku, který se nenápadně transformoval na globální neziskovku?

Spolku, který ze symbolu svobody, nezávislosti, pevného zdraví, fyzické kondice, psychické odolnosti, se stal propagátorem strachu z nemoci, podporovatelem očkování, testování, zkrátka schvalování nastalého covidového režimu?

Rozpomene se Sokol na svou odvahu jít proti proudu, proti režimu, dusícímu svobodu? Nevím. Ale zařídím se podle toho, zda budu se Sokolem v souladu nebo ne.

 

Autor: Jan Tichý(Bnj) | úterý 6.4.2021 15:02 | karma článku: 8,02 | přečteno: 184x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12