Galérka nebo úderka?

Čeština je kouzelná a velmi tvořivá řeč. Samozřejmě jiné jazyky neznám tak dokonale, abych byl schopen posoudit, zda něco podobného umí také.

Takže zůstanu u své mateřštiny. Zajímavými slůvky jsou „galérka“ a „úderka“. Proč mne vůbec tato slůvka napadla? Nedávno jsem narazil na výraz „pražská havlérka“. Každému jistě dojde, že je to další synonymum oblíbené „pražské kavárny“. Jen by mne zajímalo, jak ho autor vytvořil, a zda mu byla inspirací „galérka“ nebo „úderka“ či ani jedno z těchto slov.

Už policejní rada Vacátko znal svou „pražskou galérku“ zlodějíčků. Havlova galérka mi moc nezní, a taky si myslím, že ta skupina není o zlodějích, pokud odmyslím, že tato partička podle názoru jejích oponentů pomáhá hlavnímu „globálnímu zlodějovi“, pak si myslím, že daleko inspirativnější a pravděpodobnější je „Havlova úderka“.

Článek nehodnotí Václava Havla, není ani o něm. Je tu však (mediálně) slyšitelná skupina lidí, hlásících se k jeho odkazu, či z jeho odkazu žijící. A myslím si, že je to skupina (nebo minimálně její část) velmi horlivá. Až úderná. Odtud už není daleko k názvu „Havlova úderka“ a následnému zkrácení na „havlérku“.

V každém případě je to další „politicko-společenský“ výraz, který náš jazyk obohatil. Asi by vůbec nevznikl, kdyby ona skupina nebyla tak horlivě úderná a nevnucovala lidem to, co nechtějí. Pak by nepřišel ten odpor.

Asi by to chtělo více domýšlet svá slova a činy. Ukazuje se pravdivost rčení: mlčeti zlato či méně je někdy více. Spíše využít příležitosti mlčet, čímž se nepřileje olej do ohně a být méně vidět a slyšet, čímž se zase nevzbudí odpor.

Ale to se těžko radí, protože možná je to tak, že ona „havlérka“ se nejvíc bojí toho, že by v éteru nebyla ani vidět ani slyšet a že (kromě své skupiny) nikoho jiného už moc nezajímá. A možná, že by z ní nebyl nadšen ani Václav Havel sám.

Ale to už je (má) spekulace. Podobně jako je spekulace, že by byl ze své „úderky“ nadšený, což je asi pravděpodobnější, ovšem pravda to být nemusí.

A jistě je i pravda, že ani já jsem nevyužil příležitost mlčet, nicméně „můj zdejší hlas“ je pouhou kapičkou v oceánu.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 26.1.2020 9:48 | karma článku: 16,92 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12