EU nám zabíjí skřivánka!

Mám rád Evropu jako kontinent, jehož je má domovina součástí, dokonce srdcem. Evropa končí na Urale, EU je jen část Evropy.

K EU mám dnes vztah trochu jiný, resp. můj vztah se postupně měnil tak, jak sleduji proměnu zejména Západní Evropy.  Nějakou dobu, co by ještě „Eurohujer“, jsem ještě různé prohřešky omlouval a říkal si pořád lepší než směr na Východ. Nicméně postupem navyšování tempa regulací a čím dál větších nesmyslů, tedy zbytečností, co přinášejí výhody jen úzkým skupinám (korporace, právníci, úředníci) na úkor většinové populace, se ze mne postupně stával „Euroskeptik“.

Jako amatérský ekolog a přírodomilec jsem byl doslova šokován (ale ne překvapen) článkem o tom, že po vstupu do EU ubývá polních ptáků a souvisí to s unijní zemědělskou politikou. Na druhé straně se EU snaží vyhlašovat území Natura 2000 a bojovat proti invazním nepůvodním druhům.

Kde jsou „Zelení“? Jak chrání polní ptactvo, když ho EU (tedy její společná zemědělská politika) poškozuje. Tohle není jen (Babišova) řepka. To jsou i kamiony, zábor půdy na v lepším případě montovny, v horším jen sklady a obchodní centra. Ochrana migrantů, lidských práv a eurohujerismus je u „Zelených“ posvátnou mantrou, zatímco ochrana přírody se asi dostala na vedlejší kolej.

Pomalu se ze mě stává „Euroodpůrce“, ale jsem v tom realista, z EU nemá smysl vylézat, jednak alternativa (díky geopolitickým zájmům velmocí) může být ještě horší, a jednak nemůžeme vyloučit jakousi mstivost eurounijních mocných.

Ale zdá se, že se to pomalu drolí a EU se bude muset v zájmu přežití radikálně změnit, nebo bude smetena na smetiště dějin. Naděje na změnu stále je, doufám, že ji má jak skřivan polní a další ptáci, tak především ti normální obyčejní lidé.

Celkem je mi jedno, jestli to bude s EU, s jinou EU nebo bez EU. Možná záchrana polního ptactva proběhne jinak, bez lidí. Ale to by bylo celkem škoda, protože s lidmi je (občas) sranda.

Inspirační článek naleznete níže:

 https://hobby.idnes.cz/ubytek-ptaku-studie-0q4-/hobby-mazlicci.aspx?c=A180712_115327_hobby-mazlicci_bma.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 15.7.2018 21:21 | karma článku: 33,51 | přečteno: 1914x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12