Elfové si své démony vyživují sami

K Vánocům pohádky patří. Na internetu a na sociálních sítích se častujeme jmény severských mýtických, dalo by se říci pohádkových postav: elfů a trollů. Pusťme se tedy do „politické“ pohádky.

Elfové si své démony vyživují sami a v zásadě k tomu žádné trolly nepotřebují. Ovšem každý ne-elf je vlastně troll. V jejich očích. Tak jo, vím, že jsem pro elfy troll. Měl bych se z toho asi hroutit a chodit kanálem.

Jenže já se z toho nepotento. Premiér Babiš a prezident Zeman jsou asi největší trollové a elfové proti nim bojují, ale nějak se jim nedaří vyhrávat. Těchto ušlechtilých bytostí, které se koncentrují najmě v metropolích, je sice stále více, ale zatím méně než těch neušlechtilých hloupých trollů, co tak nějak po svém žijí na tom venkově mimo velká města.

Kde tedy dělají elfové chybu? Možná právě v tom permanentním boji. Ten už nudí a zdá se být kontraproduktivní. Negativní reklama je také reklama a démoni díky „potravě“ zvané „Antibabiš“ a „Antizeman“ nabírají na síle, resp. neslábnou.

Dokud elfové nezmění taktiku nad většinovými trolly nezvítězí. Sahat na „božstvo“ se možná dříve vyplácelo, ale dnes se trollové spíše zatvrdí a těm, co jsou pro elfy démoni a pro některé skupiny trollů naopak božstvo, zkrátka pomohou.

Trollové tak hloupí nejsou, vědí, že tito démoni/bozi nejsou dokonalí, mnozí z nich by je rádi i vyměnili, ale už nechtějí ty bohy, co je zklamali a tyto novodobé démony stvořili. Ti naši elfové jsou jistě vzdělaní, inteligentní, chytří, ale nějak na té své cestě ztratili (nebo nenalezli) moudrost a trpělivost.

Moudrý člověk by na prezidentovy provokace nereagoval, nechoval by se jak potrefená husa, mávnul by nad nimi rukou. A je pravděpodobné, že by provokace přestaly, protože by neměly tu očekávatelnou odezvu. Přepinkávání skončí ve chvíli, kdy jedna strana míček schválně neodpinkne. Jak to pozoruju, to elfové neovládají, více to ovládá prezident tím, že něco neudělá, něčemu se vyhne. Stejně je i za to kritizován a následně vypustí u Soukupa svůj šrapnel (provokaci, urážku) a skvěle se baví (si myslím).

Démon premiér reaguje jinak, dost emočně, nicméně jeho obranná strategie a stylizování se do role mučedníka funguje. Minimálně tak, že se k němu jeho voliči ještě více přimknou a někteří se k němu ještě přidají odjinud.

Proč elfové nenechají premiéra tzv. „utopit se ve vlastní šťávě?“ Chce to jen více trpělivosti, poukazovat na chyby, za něž budeme v budoucnu platit všichni a nabídnout řešení, jak se podobným chybám vyhnout.

Pokud elfí nabídka bude lepší než ta současná, proč by trollové své božstvo nevyměnili? Je také možnost, že by si trollové zvolili ještě horší božstvo, které nepokrytě půjde elfům po krku. Zatím to tak není, Tomio do závratných výšin neroste. Jestli je to díky hlouposti či moudrosti „trollů“ nevím.

Milí elfové, je to hlavně na vás, změňte taktiku a pomozte trollům, kteří také nechtějí vládu současných démonů, ale ještě více si nepřejí vládu těch minulých, provařených. Ty, kteří si prošli opravdovou sebereflexí, vezmou na milost i trollové, já tedy určitě.

Jistou nadějí je „elf“ nový předseda Senátu, který volí jinou taktiku, smířlivější. Nemusím ani přebírat jiné názory ani opouštět ty své, ale mohu komunikovat i s těmi, s nimiž nesouhlasím. To se mi zdá mnohem přínosnější než nálepkování.

Tak uvidíme, zda i pan Jaroslav Kubera bude zařazen mezi trolly. Osobně si přeji, aby dokázal otupit hroty. Pomohlo by to mírumilovným elfům i trollům. Řádění radikálů bychom se tak mohli vyhnout. 

Aktuálně k Vánocům a do nového roku přeji všem elfům, trollům a jiným bytostem, aby našli cestu k vzájemnému respektu a tím otupili hroty nenávisti.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | čtvrtek 20.12.2018 15:30 | karma článku: 16,62 | přečteno: 400x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12