Dvě kdysi velké partaje ...

... tu střídavě vládly v devadesátých letech a v první dekádě 21. století (do roku 2013). Pak se jejich vliv zmenšoval. Nejdřív si průšvih slízla ODS, následující volby debakl postihl ČSSD. 

Něco málo přes sedm procent pro každou z kdysi velkých stran byl „výprask“ voličů. ODS si pak výsledek sice polepšila na dvouciferný, ale jen čtyři procenta nahoru nebylo nijak zvlášť omračující a čekat návrat k 20 % se zdá dodnes naprosto nereálné.

U ČSSD se očekává, na jakém dně zůstane, či se začne škrábat nahoru, či dokonce dolů. Přiblížit se k 20 % zdá se i zde nereálné. Poslední léta jsou ve znamení rebelů. Tak se nejdřív z ODS pakoval mladý Klaus (byl vyloučen) a založil si Trikolóru, zpočátku to vypadalo nadějně, nicméně raketový nástup se nekoná a výsledek ukáží až volby.

Pak znechucen odešel další rebel, tentokrát z ČSSD (Jaroslav Foldyna). Přestoupil do SPD k Okamurovi. Bude zajímavé sledovat, co to u voleb udělá. Komu to pomůže? Kdo posílí, kdo oslabí. Možná, že ten přesun nebude mít žádný významný vliv.

Jak dál s ODS? Mladý Klaus s ní moc nezamával. Ale jednak nám (tedy ODS) zemřel oblíbený, vtipný a autentický Jaroslav Kubera, a jednak do popředí se žene s mediálním řinčením vulgární Pavel Novotný. Co to udělá s volebním výsledkem? Prosadí se „konzervativci“ a svým způsobem „staré struktury“ v ODS jako Jan Zahradil a Saša Vondra, nebo je převálcuje Novotný? Kterým směrem a kdy se přeskupí síly v ODS?

Víme, že volby jsou záležitostí spíše emoční, úspěch sklízí protestní hlasy (když nás jím tolik strašíte, na just ho zvolím), také spasitelé a mučedníci něco (možná i hodně) poberou. A pak pár „rozumných“ volí se skřípěním zubů (spíš nerozumně) tzv. menší zlo.

Docela by mě zajímalo, kdyby Pavel Novotný postoupil nahoru, jestli by ODS raketově stoupla (čemuž nevěřím) nebo by tak nahrál Trikolóře, příp. by se nic nestalo. Tohle je zatím ve hvězdách.

V případě ČSSD vše rozseknou až volby. V případě ODS vše záleží na tom, kdo bude upřednostněn a kdo upozaděn, příp. práskne dveřmi a odejde (nebo bude odejit). Vše je otevřené, a hlavně mi to triko netrhá.

Vím určitě, že tyto partaje volit nebudu. Tak proč o tom píšu? Zkrátka se občas rád bavím politickými hrátkami. Přece jen je to (z určitého pohledu) docela fraška a je lepší se tomu smát, než nad tím lkát.

Přiznám se, že bych rád byl úplným politickým ignorantem, sice k tomu mám nakročeno nesledováním TV politických debat (např. Otázky Václava Moravce), ale nejde mi to. Pracujete-li s internetem nemáte šanci si nevšimnout.

Chtěl bych, podobně jako třeba neznám české youtubery či postavy seriálu „Ulice“ (a mnoha dalších seriálů), neznat ani české politiky. Ani si nedovedu představit, jak by mi bylo blaze, kdybych nevěděl, kdo je Pavel Novotný, nebo dokonce Andrej Babiš či Miloš Zeman.

Existuje vůbec někdo takový? V případě zmíněného Pavla Novotného, bych řekl, že asi ano. V případě druhých dvou jmenovaných, premiéra a prezidenta, pochybuji, že by je nikdo neznal nebo o nich aspoň něco neslyšel.

Snad jen někdo ze šumavských samotářů, o nichž napsal poutavou knížku Aleš Palán.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | úterý 26.5.2020 15:33 | karma článku: 14,87 | přečteno: 545x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12