Den, kdy nevyšly noviny

V současnosti by to musel být den, kdy by nebyla dostupná žádná média. Nevyšly by noviny, nešla by televize, rozhlas, internet, sociální sítě.

Celkem si takovou situaci lze představit v případě blackoutu, ale to by se řešili jiné, důležitější problémy. Lidé by měli jiné starosti. Navíc celosvětový blackout je dost nepravděpodobný. Nepravděpodobná je i (celosvětová) stávka novinářů a mediálních profesí, v zásadě je však jedno, jaký vymyslíme důvod. Fantazii se meze nekladou. 

Důležité je, že vše, kromě médií, by fungovalo normálně.

Člověk by se tak naprosto nic nemohl dozvědět o vnějším světě. Nevěděl by nic o autonehodách, kriminálních či teroristických činech, o živelných pohromách, katastrofách, politicích, celebritách. Holá neinformovanost. Celý den jako by neexistoval.

Přesto ráno vyšlo Slunce a večer zapadlo. Přesto mohli lidé během dne dělat vše jako normálně. Jen se nemohli nic dozvědět z médií (jakýchkoliv).

O nehodě, zločinu, novém skandálu známého politika či úmrtí známé celebrity, by věděli jen přímí účastníci dané situace v dané lokalitě a v daném čase. Dokázal by se dnešní člověk soustředit na prožívání vlastního života „tady a teď“ bez rušivého vlivu médií?

Mnoho lidí by mohlo propadnout i depresi, někteří by bez pravidelné dávky mediálních (zpravidla negativních) emocí i zemřeli. Ti, kteří by to ve zdraví přežili, by mohli zjistit, že jim ty mediální dávky emocí, strachu a manipulace, nechybí a dobrovolně by je přestali sledovat. Nebo by aspoň jejich sledování významně omezili.

Já jsem to omezil již dávno a jsem spokojenější. Pravdou je, že v onen den by nevyšel ani tento blog a nikdo by si ho nemohl ani přečíst. Za to by si mohli všichni třeba přečíst jakoukoliv tištěnou knihu, která by jim přinesla radost, úlevu, úsměv, příp. i vzrušení.

Jistě by svůj čas naplnili něčím jiným, pro ně užitečným.        

Autor: Jan Tichý(Bnj) | čtvrtek 25.4.2019 16:30 | karma článku: 10,27 | přečteno: 229x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12