Dárce zákonů – zákonodárce

Poslanec neboli zákonodárce. Z názvů logicky vyplývá, že jeho posláním je nám darovat zákony. A tak se poslanci činí a rozdávají zákony tak mocně až z toho je údajně na dva miliony (2.000.000) právních norem a předpisů.

Takovou porci zákonů obdarovávaní už nemohou strávit, přesto dostávají další dárečky, resp. mnohé starší dárečky je třeba inovovat (novelizovat) a znovu zabalit. Co nám obdarovaným na tom tolik vadí? Nevím, jak komu, ale mě vadí hlavně to, že nás mnohé právní předpisy považují za nesvéprávné a navíc činí z každého předem sprostého podezřelého.

Marně čekám, kdy poslanci objeví nové poslání, budou nám zákony brát, začnou je rušit. Kdo si to dá do programu? Minule jsem to objevil jen u Realistů. Heslo jeden za dva. Chci-li přijmout nový zákon, navrhnu dva ke zrušení.

Ideální nápad je přijmout ústavní zákon, že platnost všech zákonů je omezena na dobu dvou, tří let. To by znamenalo, že ty, které by se nepodařilo znovu přijmout, by automaticky přestaly platit. Tak by se musely vybírat jen ty důležité.

Prý by vznikl chaos. Nevím, chaos je nyní také. Přírodní zákony budou platit i nadále, vrátit se k přirozenosti bude stejně nutné pro přežití lidstva a celkem jednoduchá základní pravidla soužití společnosti poskytuje Desatero. Rozhodně se ho každý naučí snadno, než se jen orientovat ve třech tisících paragrafech Občanského zákoníku.

Takže za mě: těším se na politický subjekt, který nabídne prosekání právní džungle, jehož hlavním programem bude „necháme vás žít“ a rozhodování posuneme blíž k lidem, tj. k městům a obcím. Obce by mohly získat právo zneplatnit na svém území nějaké centrální předpisy, kromě daní a řekněme vybraných předpisů, které nepůjde vetovat obcemi či kraji.

Podpořil bych takovou stranu, která by svým názvem vyjádřila i zásady svého programu, např.: DDT (decentralizace – deregulace – transformace) nebo DDR (de-globalizace – de-byrokratizace – re-lokalizace). Zkrátka už mne nebaví volit ty odstíny šedé zleva doprava.

Asi si ušetřím čas a volit nepůjdu. Nebo, že by se někdo (pro mě volitelný) našel?

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 8.5.2019 19:54 | karma článku: 12,27 | přečteno: 189x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12