Co se dělo u jezírka a jak to bylo s houbami

Dovolená za námi, už zbyly jen vzpomínky a také několik fotek v mobilu. Pobyt na chatě není jen o práci, ale hlavně je to tam o počasí.

To vždy vyjde jen částečně a na něm záleží, co se pak děje a jak se mu přizpůsobíme. Jet na výlet ve spalujícím vedru nebo v trvalém dešti se moc nedá a zejména nechce. Hodně sluníčka a tepla přináší sucho, potřebu aspoň trochu zalít, a hlavně potřebu stínu a vody. Tak jsme si užili jezírka do sytosti. Díky chladnějšímu a mokřejšímu týdnu, který předcházel, se udržela voda v jezírku čistá a zpočátku i chladivá.

Také byl předpoklad, že budou po oteplení růst houby. Ty jsme našli hned po příjezdu na naší louce pod topoly. Samé babky. Před sekáním trávy je bylo nutné posbírat, a tak nás tyto houby navnadily podívat se do lesa. A úspěch se dostavil.

U jezírka nám mnoho rostlin kvetlo, jak těch nenápadných, tak těch nápadných jako lekníny či blatouchy. Ten původní jsem rozdělil a přesadil. Máme ho teď na třech místech a na všech vykvetl. Také se objevil náš první doutník a rozmnožily se nám vážky.

Velmi zajímavá fotka je, když se rodí vážka, larva vylezla na list a z ní se zrodí vážka, která se vyklube a nějaký čas čeká, než může vzlétnout. A v tom čase byla vyfocena.

Závěrem těch několik fotek, které dokumentují takovou tu pomíjivou krásu okamžiku. Vážka se dávno někde prohání, houby jsou již také nějakou dobu snědeny a usušeny, květy odkvetou.

lekníny
doutník
houby z naší louky
zrod vážky

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pondělí 28.8.2023 12:40 | karma článku: 12,13 | přečteno: 220x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12