Co by na nás dnes řekli v českém nebi Hus a Komenský?

To nevím, mohu jen spekulovat, klást si otázky a tak trochu konspirativně si na ně odpovídat. Brněnský „Provázek“ býval obdobou pražského Semaforu. Obě scény byly oblíbené a přinesly objevy herecké, ale i proslulé divadelní kusy.

Např. „Balada pro banditu“ byl fenomén, vedle hvězd Polívky a Pechy, vyrostl v „Provázku“ Miroslav Donutil, známý byl i vtipný silák a recesista Franta Kocourek a mnozí další. Tahle parta zestárla, někteří odešli jinam, jiní i do hvězdného nebe. Dlouho jsem o Huse na Provázku neslyšel, až nyní se mediálně proslavila divadelním kusem (dle reakcí spíš hnusem). Říkal jsem si, jak je to možné, co si to pokračovatelé toho vkusného a milého divadelního stánku vymysleli?

A pak se dozvím, že šlo o hru chorvatského režiséra uvedenou v rámci nějakého (dotovaného) divadelního festivalu. Vyjadřovali se k tomu mnozí, názory se různí vč. odlišných názorů křesťanů. Neviděl jsem, nehodnotím, se zneužitím státní vlajky nesouhlasím, ikdyž chápu, že protagonisté (a příznivci) mají český národ asi v … (prostě tam).

Co by tomu řekli čeští křesťanští velikáni Jan Hus a Jan Ámos Komenský? Nadšeni by asi nebyli, na to bych dal ruku do ohně. Zakrývali by si studem tvář a volali „Sodoma, Gomora“? Nebo by tolerantně a nevěřícně sledovali, co se na jevišti děje? Snažili by se představení ukončit?

Jak by se jim líbil komentář kardinála Dominika Duky a prof. Tomáše Halíka? Kdo by byl v jejích očích větší blouznivec? Označili by někoho za Antikrista? Či dokonce Satanova služebníka? Kdo by byl pro Mistra Jana větším „papežencem“?

Samozřejmě nevím, jen si trochu zaspekuluji. Dominik Duka by možná připomněl oběma pánům některého ze svých středověkých předchůdců, jako byl Arnošt z Pardubic, či Jan Očko z Vlašimi.

A profesor Halík? Dle mého by se hodil na španělského inkvizitora. Zkrátka tento obraz mi na něj sedí. Jsem srdcem spíš husita a jezuity nemusím. Jde o můj úhel pohledu.

Naštěstí žádné katolické, potažmo křesťanské, dilema řešit nemusím. Mým bohem je Tvořivá inteligence, která se zrcadlí v přirozeném Řádu vesmíru a v Moudrosti Matky Přírody. A tou životadárnou energií je Láska.

Jak to vidíte, velcí mistři českého křesťanského nebe? Byl na tom brněnském jevišti přítomen aspoň ždibínek lásky? Pokud byl, tak v jakém okamžiku?

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 30.5.2018 21:53 | karma článku: 16,88 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12