Chybí motýle?

Mně ano. Vím, že budu označen za blázna, kterého zajímají víc motýli, než politika, mediální kauzy, koronavir a bleskové povodně. A co?

Nemohu se zbavit dojmu, že motýlů je výrazně méně. Jak na chatě, tak i na zahradě vídám osamocené motýlky, zatímco loni jich byla kvanta. Dokonce si pamatuji, že létali, když kvetla řepka.

Čím to je? Byla zrovna zima, tak jejich čas teprve přijde? Kolik housenek zlikvidovali ptáci? A budou mít ptáci napřesrok co žrát? Bude dost motýlů, aby se postarali o potomstvo?

Nebo plaším zbytečně a jen se nějak odstěhovali za lepším z naší zahrady a chaty. Uvidíme o prázdninách, zda se stav zlepší.

Zkrátka pro mne jsou motýli důležitější než politika a ekonomika. Oni ti motýli jsou také ukazatel, že je přírodní prostředí jaksi čistější, zdravější a také hezčí. A to je pro nás také důležité.

Můžeme být chudší, skromnější, ale živí. Anebo mrtví. Pokud už umírají motýli, kdy dojde na nás? K čemu pak bude nejchytřejší mobil pro hloupého člověka, který zahleděn stále na displej, si ani nevšimne, že právě zemřel?

Je mnoho problémů k řešení a jako lidstvo dostáváme mnohá varování. Možná nás letos začali varovat i motýli.

A je úplně jedno, že jim náš současný premiér říká „motýle“. Motýli za to nemohou. Tak snad si ta příroda pomůže, když ji trochu necháme nadechnout.

Možná, že motýli nám jen na chvilku zamrzli a za pár dní se rozlétnou. To by bylo fajn.

Loni tady motýle byli. Možná ještě letos budou.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | čtvrtek 18.6.2020 19:08 | karma článku: 11,57 | přečteno: 308x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12