Chladivé jezírko, chladivá Jizera

Můžeme v květnu při skoro letních teplotách mluvit ještě o otužování? Je nějaké datum, kdy končí otužovací sezóna a začíná letní koupací sezóna?

Bude to podobné jako se vším lidským. Lidé si určí topnou sezónu, přezutí zimních a letních pneumatik, datum změny zimního a letního času.

Jsou to lidské výmysly. Příroda a počasí si udělá, co chce. Také působí zákon schválnosti. Tak nedočkavě přezujete zimní pneumatiky v závislosti na krásném, slunečném počasí a druhý den napadne sníh.

Je v podstatě jedno, zda květnový vlez a pár temp v chladivé vodě nazvete posledním otužováním či prvním koupáním. Stejné to bude v září či říjnu.

Důležité je, že do té chladivé vody vlezete a že nepřeceňujete své možnosti. Přestože se 2-3 x v týdnu sprchujete studenou vodou, tak si pište, že voda v jezírku či Jizeře bude chladnější.

Hecnul jsem se na Nový rok a vysekal si díru do jezírka a po ramena tam na pár sekund vlez. Pak už jen ranní sprchování doma v koupelně. Pak jsem vlezl do jezírka v polovině dubna, kdy se vytahoval síť zachytávající listí a nyní v květnu už jsem tam pravidelně (když jsem na chatě). Doma jsem začal s Jizerou. Zatím to o nějakém plavání není, těch několik temp a pobyt v jednotkách minut se nedá plaváním nazvat.

Teď už mne to do podzimu nepustí a už to bude daleko více o plavání a koupání se než o otužování. Teplota vody začne být příjemnější, a proto i pobyt v ní trvalejší.

V sobotu (21.5.) na Ostré v podvečer jsem už opravdu plaval (už to bylo cca půl kilásku a tak 20-30 min.) V tu dobu jsem byl ve vodě sám a voda byla báječná, příjemná, v podstatě teplá. Teda na mě. Opravdu akurátní.

A v příští otužilecké sezóně to může být se mnou lepší. Zvláště pokud se budu muset otužovat i doma ve studeném bytě. Ale dělám aspoň něco, abych byl připraven a méně zaskočen.

Nicméně za chvíli začne léto a na otužování je 4-5 měsíců čas. Tak příjemný pobyt u vody a ve vodě zvlášť.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | sobota 21.5.2022 19:50 | karma článku: 8,38 | přečteno: 133x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12