Ako krkavci / 38. /

Mnohí, kvázi nepriatelia štátu, je nutné povedať vymyslené stíhania, skončili v žalároch alebo na nútených prácach v uránových baniach. Komunistická despotická strana v tých rokoch za podpory sovietskych poradcov prenasledovala od

                      .... Československého odboja, partizánov, politickej opozície, živnostníkov, inteligencie, študentov, až po sedliakov nevýnimajúc uvedomelých robotníkov.

Martin Skadecký ako predseda Okresného výboru strany a tajomník Okresného národného výboru/ ONV / spolu s predsedom ONV boli predvolaný pred krajského tajomníka KSČ František Žufánko. Vedeli naisto, že je to kvôli nezdarnej akcii " Pravoslávie ."  Cestou do Košíc autom načali fľašu domácej, šofér poznamenal : - Len tak rozvoniava.  A mal pravdu. Šmakovala, len sa zalizovali. Potrebovali získať odvahu na rozhovor s nadriadeným. Pol literku stiahli ani nie po pätnástich kilometroch, ale mali ešte liter, to keď sa budú vracať domov a  ešte  uvidia, či  bude stačiť a nezastavia sa niekde v krčme. Obaja čakali výplach žalúdka.

Sekretárka prvého krajského tajomníka KSČ usadila oboch do kresiel a išla ich ohlásiť. Čakali asi dvadsať minút a kde nič tu nič. Šéf ich jednoducho nechal čakať a grilovať, nech vedia, že to nebudú mať ľahké. Sekretárke zazvonil telefón...  a povedala: -Súdruhovia vstúpte !  a otvorila kožou potiahnuté dvere.  Za veľkým masívnym stolom sedel krajský, obrovská miestnosť s dlhým stolom, po stenách obrazy Stalin. Lenin, Klement Gottwald, výjavy z Veľkej októbrovej socialistickej  revolúcie z 1917 roku, obrazy robotníkov a roľníkov zo súčasnosti.

Česť práci ! ... pozdravili. Tajomník neodpovedal, nenechal ich posadiť... tajomník sa otočil chrbtom a pozeral von z okna a hovoril : - Súdruhovia zlyhali ste na celej čiare, takto si my socialistickú revolúciu a diktatúru proletariátu nepredstavujeme. Mám sto chutí vás zosadiť a poslať do fabrík ako robotníkov. Tak jednoduchu vec sme od vás žiadali ... a vy ? Zlyhali ste na celej čiare.  Martin si popod fúz zašomral: Mal si to skúsiť ty súdruh !  -  Budete mať ešte možnosť prejaviť sa. Otočil sa k ním: - Verím, že to tentokrát bude všetko v poriadku a pravoslávni kňazi sa dostanú do svojich kostolov. Nuž hovorte ! Usadil ich na stoličky. Martin ako Okresný tajomník začal prvý: - Súdruh Žufanko nie je to jednoduché.  Grécki katolíci nechcú prijať Pravoslávie a všetci húfne hovoria, že Pápeža nezavrhnú a chcú prijať Rímskokatolícku vieru. A už akým nárečím sa budú modliť, my to nezmeníme. Prvý tajomník sa zavrtel na stoličke: -  Vašou úlohou bolo tomuto predchádzať, ale vy ste sedeli na svojich teplých stoličkách a nič ste nepodnikli. Koľko prílsušníkov Verejnej bezpečnosti ste nasadili ? Určite jedného alebo dvoch. Všetko zle. Pravoslávni kňazi sa bezpodmienečne musia dostať na fary a kľúče od kostolov.  Martin nato: - V tom prípade do kostolov nepríde nik.  -   Ty už súdruh Skadecký vieš všetko dopredu... čo si prorok ? Súdruhovia toto je akcia z najvyšších miest vysoko kontrolovaná. My musíme uspieť a buchol do stola.

 

 

Autor: Jozef Varga | sobota 31.12.2022 12:17 | karma článku: 6,20 | přečteno: 105x
  • Další články autora

Jozef Varga

Slúžil som v armádach štyroch štátov / 65. /

Keď otec slúžil v Košiciach pre Wermacht najviac si cenil skutočnosť: Nemecký vojak bol slušný, ochotný sa podeliť aj s posledným kúskom chleba, profesionálne a perfektne ovládal svoje postavenie, najmä v poľnej nemocnici som. ..

22.3.2023 v 12:07 | Karma: 12,29 | Přečteno: 252x | Diskuse| Poezie a próza

Jozef Varga

Dvojí život / 9. /

Toto sú riadky o mojom dobrom priateľovi, je už u Boha, ktorý nadovšetko miloval ženské prirodzenie. Po vlastnej rodine boli preň iné ženy všetkým. Vyšší, štíhly, modrooký, tam dole dobre vyvinutý, vedel rozprávať vtipy, ale nebol

21.3.2023 v 16:36 | Karma: 7,44 | Přečteno: 222x | Diskuse| Osobní

Jozef Varga

81 rokov od prvého transportu Židov zo Slovenska

Prvý transport s tisíckou mladých 18 - 35 ročných židovských dievčat bol vypravený z Popradu 25.marca 1942 s tým, že idú za prácou. Týmto dňom začala prvá etapa deportácie Židov zo Slovenska do táborov smrti, ktorá trvala do...

21.3.2023 v 12:05 | Karma: 11,88 | Přečteno: 174x | Diskuse| Společnost

Jozef Varga

Dvojí život / 8. /

Táto sága je o mojom priateľovi, ktorý nadovšetko miloval ženy a bolo mu jedno, či sú tej alebo onej rasy, biele, tmavšie ,štíhle, obézne, blondíny, brunetky, černuľky, so zubnou protézou, redšími zubami, mladulinké, postaršie.

20.3.2023 v 10:43 | Karma: 8,57 | Přečteno: 213x | Diskuse| Osobní

Jozef Varga

Slúžil som v armádach štyroch štátov / 64. /

Môj otec v rokoch 1944 až 1947 slúžil v armádach štyroch štátov: Maďarska kráľovská armáda, Nemecka armáda, Americká pechota, Československá armáda, kde otec slúžil iba pol roka a pre chorobu bol poslaný do civilu, ale v 1949..

19.3.2023 v 16:20 | Karma: 9,10 | Přečteno: 137x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Obyčajný človek žijúci s obyčajnými ľuďmi okolo , ale mnohokrát so zaujímavými životnými príbehmi, ktoré má zaujímajú, o ktorých aj píšem a chcem písať.

Seznam rubrik