Volejte vědce?

   "Zlatíčko, vy tu práci seženete. Tahle není pro vás, ale ta pravá přijde do půl roku. Miláčku, tahle ženská není pro vás, opustťe ji, ta pravá na vás čeká, přijde do čtvrt roku." Pár rozhozených kartiček - ani ne Tarot či I-Ťing - a "věštkyně" a "čarodějnice v éteru" právě "zodpovědně" rozhodují o vaší budoucnosti. A lidé jim věří.

Mysticka atmosfera se pri vestbe nesmi moc prehanet - nebot papirove karty snadno chytnou plamenem.

    Pouští se i do uhadování  zdravotních diagnóz či majetkových poměrů - a vlastně všeho, čeho se týká devadesát procent dotazů pořadu "Volejte věštce".  -"Zdravíčka, štěstíčka, lásky a peněz".

       Členové spolku Sisyfos museli padat do mdlob či se naopak popadat za břicho, když jedna z "čarodějnic" kouzlem nechtěného otevřela relaci slovy "Vítejte v pořadu Volejte vědce!"

      Tyto samozvané futuroložky nasedly na vlnu nejistoty a ekonomické krize a jejich servis je k dispozici na telefonu bez nějakých regulativ 24 hodin, s cenami za hovor ne nepodobnými erotickým linkám. Avšak s obsahem, který leckdy předčí i ten největší hard-core.

    Lidé však si dnes nejsou jisti skoro ničím, doba je těžká a v úzkých  se může zdát, že jinde nemohou hledat racionální radu, útěchu, jistotu a bezpečí.

     Podle výzkumů agentury Market Agent jsou Češi nejpověrčivějším národem Evropy; jen registrovaných astrologů, numerologů a kartářek je tu něco kolem 2000.  Pravděpodobně půjde o byznys mnohem větší, nežli u jiné "pomáhající profese", která je dosud považována za vědu, tedy psychologie.

    Kartářky také možná odjímají kšeft  "psychoterapeutům", ale i "zpovědníkům" ,jelikož jejich návštěva je často pro ateistické Čechy nejen důvěryhodnější, ale i  domáčtější a pohodlnější.

     Netuším, zda si ekonomickou krizi  "čárošky" vyvěštily dopředu, ale zdá se, že jsou na ni adaptováni lépe než mnohé jiné profese. A lépe něž ostatní lidé, kteří se naopak stávají prostřednictvím dopadů recese  jejich klienty.

      Naděje ve světlé zítřky a zlaté časy má totiž "pro nezasvěcené" dosud řádně nezhodnocenou cenu a tržní hodnotu. Věštci o tom ví své, k tomu nepotřebují utrácet za křišťálovou kouli.

                                                                                                                                                                MJ

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Josephy | středa 1.4.2009 8:09 | karma článku: 19,38 | přečteno: 2252x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75