Silikony, čivavy a novinářské hyeny

aneb o domestikaci psů a kultu celebrit

Chcete me? Aneb civava v rouše beráncím.super.cz

 

  Praha, Vodičkova ulice. Zdálky nejdříve spatřím  platinově blonďatou "hřívu", poté krátkozrace zaostřím na nepřehlédnutelné tvary, pestrou kabelku, ohlédnu se - a v ní  spatřím "psa". Ano, byla to na procházce Hanka Mašlíková s čivavou (anebo čivava s Hankou Mašlíkovou?).

  Hanka si  občas dopřeje blonďatý folklór, že si, stejně jako ostatní z umělého kultu celebrit, postěžuje na to,  jak jí  pozornost lidí a obzvláště paparazzi, není příjemná. Dělá pro to však  všechno možné i nemožné. Pořídí si rozměrné silikony, které si avant gardně nese před sebou, a také další ze zaručených trendů přitahujících pozornost "novinářských hyen" - psíčka čivavu.

  Od domestikace vlka k vyšlechtění čivavy je cesta delší, nežli od přírodních ňader k silikonovým, a tak nemůžeme po Haně chtít, aby s sebou na procházce centrem v krosně vláčela třeba "vlčáka". Nápadně by se pronesl, možná by i z této pro psa neuctivé polohy i někoho pokousal ...

  Přesto se však celebrity neodlučují od trendu, že koevoluce člověka a psa, od doby kdy slezl ze stromů do otevřených savan, aby se postavil na vlastní nohy, byla založena na modelu kooperace.

  Celebrity, které si  pořizují roztomilé malé psíčky, si s nimi nově kupují i pozornost (vedle toho, že si k nim pořizují kabelky, oboječky, hřebínky a boty). Pes jim však  neslouží třeba jako pomoc při pasení ovcí, ale k pasení se na popularitě.

  Co je však ve skutečnosti mediálně žádoucí na přiblble "roztomilých"  fotografiích ženy tulící se k psíčkovi, jsem však nepochopil (že by  jejich přítulnost?).

  Jistě, čivava přitahuje celebrity, protože přitahuje bulvární novináře, resp.  obecně  přítahuje pozornost. Jako malé dítě (a Paris Hilton), protože má podobné rysy, které zoolog a etolog K.Lorenz  popsal jako "schéma dítěte": velká kulatá hlava, veliké oči, malý nosík atd. Ty samé rozšířené rysy bývají atraktivní i u žen. Ale spolu dohromady?

     Čivava, dohromady s platinovým přelivem a silikony, pro mě představuje opravdu bizarní kombinaci toho , kam až to kultura, v rámci "ženské přitažlivosti", mohla se "šlechtěním ""dotáhnout". 

   Na příkladu pořizování a používání těchto psích mazlíků  v "kultuře celebrit" se  podobně roztomile ukazuje, v jaké  žijí novinářské "hyeny" a celebritní "čivavy"  dokonalé symbióze.  Namísto aby platilo, co mnohdy poštěkávají,  že "bulvár celebritě vlkem".

   To spíše na ruku jdoucí čivavou.

 

                                                                                                                                                            MJ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(foto: super.cz)

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Josephy | čtvrtek 21.8.2008 21:19 | karma článku: 27,61 | přečteno: 4499x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75