Posmrtná maska Michaela Jacksona

Přiznám se, že jsem si do úmrtí Michaela Jacksona neuvědomil, že vlastním a používám stejné iniciály, pod kterými jej označují a znají jeho přiznivci. Však jsem si za trest také chvílemi připadal jako na onom světě.

Napadlo mě však, jaký  otisk  ve skutečnosti ona značka MJ, ve smyslu brandingu, zanechala. Co bych kupříkladu vyčetl z jeho postaru sňaté posmrtné masky .

Vpisování charakteristických osobnostních vlastností do tváře bylo totiž u MJ natolik ovlivněno plastickými operacemi a nefyziologickým stárnutím, že mi v podstatě není jasné, kdo zemřel.

Z tohoto důvodu jsem se s ním pravděpodobně nemohl identifikovat - jako jeho masový fanoušek - protože mi nebyla jasná jeho androgynní identita.

Navíc jsem jej znal jen zprostředkovaně, z médií - kde často zastupují obličej jpg. ikonky. Nejen ikony velikosti MJ.

Image namísto tváře, nadto na dálku, stěžuje čtení "skutečné tváře" člověka asi tak, jako čtení daktyloskopických stop na palci z několika metrů. A to je obecný  problém dnešní doby virtuálních identit. Dnes v  podstatě nemusíte až tak přímo existovat, postačí, když jen nějaká "vaše" tvář bude kolotat po sociálních sítích  a publikum  vás bude vnímat "jako živé". 

- MJ si navíc vytvořil tvář v podstatě od základu novou, jako estetickou fasádu a odznak svého  vkusu. Na rekonstrukci a překrytí vnitřku samotné "budovy", to znamená v dětství položených psychických "základů",  to evidentně nestačilo. A to si mohl zaplatit třeba armádu psychoanalytiků (...).

Ano, četl jsem. Michael Jackson zemřel. Kdo však  zemřel ve skutečnosti, nevím  bohužel natolik jistě, abych mohl vyjádřit skutečnou a opravdu upřímnou citovou spoluúčast. Tak, jak se v těchto dnech nosí.

MJ

Doplněno. MISTY JACKSON. Spontánní taneční a la MJ vystoupení po minutě ticha na Mystic, resp. misty a rainy skate cupu. Můj příspěvek na téma Jacksonovy rozostřené a mlžné identity. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Josephy | sobota 27.6.2009 11:40 | karma článku: 16,51 | přečteno: 3185x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75