Pavel Bém, Fidelka a norský vzor

    To, že je Pavel Bém módeman a má  vytříbený vkus co se týče chronometrů, už předvedl. Nelze říci, že by se od tohoto okamžiku odpočítávaly minuty jeho politické kariéry, ale přece jenom se ve svém volebním klipu - alespoň na oko - stáhl z oblastí "haute couture".

Pavel Bém v norskem vzoru objevil popularity šém.idnes.cz

      Luxus sice působí na masy jako symbol "nedostižných elit", které "běžní lidé" jak napodobují, tak odstřelují, ale je-li ho moc, pak působí odtažitě.

    Sem tam proto političtí lídři pro vyvážení své image obléknou  joggingovou soupravu, džíny a ležérnost, která se v demokraciích nosí - narozdíl třeba od upjaté uniformovanosti totalitních  režimů, ve kterých sebeprezentace v tomto typu oděvu hraje nezastupitelnou roli.

    Ale nejsme v maoistické Číně. Dokonce i ti z nás, kteří nosí čepici Fidelku ji nosí kvůli tomu, že byla v módě a ne pro to, že bychom si jí nasazovali na hlavu jako politický symbol. Oděv je však často populárním artefaktem nacionalismu: ať už je to indonéská čepice "peci" či "sampot", jako "kostým", který rozlišoval "pravé" Khméry od Vietnamců v koloniální Kambodži. A bývají tak pro tento svůj potenciál politicky zhodnocovány.

    Pavel Bém jde však jako arbitr elegance proti proudu a pro svou sebeprezentaci si nezvolil nějaký z českých krojů, ale svetr s "norským vzorem". Nejde pravděpodobně o eurouni-lobby za Norsko, ale o využití už hotového, to jest masově populárního vzoru pro svou  volební trendy image. 

   Pavel Bém je mistr převleků:  znám ho i jako taxikáře, rapla  či bodrého lidového chlápka s vyhrnutými rukávy. Je bezesporu mediálně obratný i inovativní. "Kabáty" nemění často, ale i tak nevím,  kde za všemi těmi převleky, rolemi a maskami hledat jeho skutečnou tvář.

                                                                                                                                                               MJ

Autor: Michal Josephy | čtvrtek 4.12.2008 15:49 | karma článku: 16,65 | přečteno: 1824x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75