O ženství náboženství

  aneb kterou z Madon, potažmo žen, máme uctívat?          

Jsem tvá paní, Ma donna, mea Domina. Koupíš si me? Chceš me domu? madonna

 

     Madona je jedním z hlavních "svatých obrázků", kterým se člověk učí porozumět, když chce alespoň trochu pochopit křesťanskou ikonografii. Pamatuji se velmi dobře, jak mě kdysi jeden student dějin umění v Černé Hoře  zasvěcoval do těchto ikon pravoslavných.              

         Dnes mi oko ulpí i na ikonách notně profánnějších, ale o to v masovém měřítku  mocnějších, atraktivnějších a nápodoby "hodnějších".

       Takovou "ikonou" je dnes bezesporu zpěvačka a performerka Madonna, na níž si vylámal zuby kdejaký slavný mediální teoretik a kritik současné popkultury.     Madonna,  nevěrná svému jménu i původu (Ma donna, it. "má paní") se dnes sice věnuje "nekřesťanské" kabale, ale dělá z ní stejný trend  jako ze svých fotografií, vystoupení či do nekonečna opakovaných skandálů, které už jsou někdy nudné, nepřekvapivé a vyčpělé jako většina z jejích  myšlenek či textů.

        Její sexappeal má však dosud takovou sílu, že jako bacily vzduch šíří její základní životní poselství: buď "bad girl", vzbouři se všem konvencím, prosaď se a otiskni svojí tvář do podoby světa.

        Madonnin zbrojní arzenál je stejně přímočarý a penetrující: Na masy vytáhne s dvojicí : moc a sex, případně moc sexu. To, spolu s jejím životním příběhem stačí na to, aby neubývalo děvčat, které by si hrály  "na Madonnu", přičemž to  samé se nedá říci o jejích "nových" cédéčkách, které se naopak ohrají velmi rychle, protože jejich obsah i forma jsou v podstatě již dávno ohrané.      

    Madonna  Louisa Veronica Ciccone však ví, že mnoho  lidí  se namísto své emancipace nechá snadno a rádo ovládat a kopíruje cizí vzory, čehož využívá i na své současné centrální ikoně: svatém obrázku bookletu cédé Hard Candy:

       Za lascivním rozkročením nohou a la plodná bohyně Matka Země  je ve skutečnosti  žena někde poblíže klimakteria, abychom udrželi takt, ale působí tak, že to není stále Hard Candy, ale padesátka k nakousnutí.  Ruce si halí  boxerskými obmotávkami vypracovaných paží, za které by se nemusela stydět ani smrtonosná a krvelačná bohyně Kálí, která si jde vyřídit své účty.

        Stejně tak nepokrytě se Madonna ptá daňových poplatníků : Kdo je tady pán a kdo otrok? (Who is the servant who is the Slave.) Ale je možné vsadit cokoliv, že odpověď již dávno zná. Madonna se totiž stylizovala do původního latinského mea domina a jako "Domina" mučí nenaplněné touhy jejího globálního publika.

        Madonna je nepochybně svým osudem selfmadewoman ženou tvrdou jako Hard Candy, ne-li jako žula. Můžeme obdivovat její tvrdě vydřený úspěch, stejně jako její nezávislost, samostatnost či  kondici. Sama také v písni Give it 2 Me  říká : "Nepokoušej se mě zastavit" a jako taková se stává vzorem i pro mnoho žen věku puberty či pubescence dávno odrostlých. 

         Madonna si nepochybně dokáže vyměnit i kolo u auta a když ne, tak si zaplatí tisíce automechaniků, kteří jí to kolo rádi vymění i zadarmo. A je možné, že si vedle ní nakonec její muž najde svůj prostor a účel, ve kterém se necítí zbytečný.

         Často jsou však  "tvrdé (a nereceptivní)  ženy", které mnoho dokázaly (a nemusí se zrovna obracet  k modlám a ikonám genderu), opravdový "tvrdý oříšek". A nemusí to říkat jen změkčilí muži.

    O ženy, které často obdivujete, si totiž paradoxně  mnohdy vylámete  zuby - jako o "hard candy"-  a přestanete na ně  mít chuť.           

        Je to ten typ ženy, kterou máme nyní uctívat?  

 

                                                                                                                                                             MJ

Give It 2 Me

Autor: Michal Josephy | pondělí 14.7.2008 17:30 | karma článku: 15,34 | přečteno: 1534x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75