Novosvětská chřipka

  Když Kolumbus na cestě do Indií objevil Nový svět, ten,  vedle kolonialismu, objevil záhy epidemii černých neštovic. Nebyl na ni  právě připraven.

Kolumbus udajne v ramci kolonialni vymeny dovezl do NS cerne nestovice a odvezl na oplatku do Evropy sifylis.

 

 KOLONIE BACILů

   Obyvatelstvo Latinské Ameriky tvořilo v období kontaktu obou civilizací podle odhadů asi 20 % populace světa. O 100 let později jen 3 % a v polovině 18. století pouhých 1,6 % . Vedle důsledků válek, zhroucení kulturních či zemědělných zvyklostí, sehrály nezměrnou úlohu  nemoci a epidemie. V letech 1545 – 48 zlikvidovaly asi třetinu původních obyvatel Mexika.

 MIKROBY, TURISMUS A GLOBALIZACE

   Během dvacátého století se nám podařilo vymýtit  tetanus, tuberkolózu, spalničky či  černý kašel, ale zároveň jsme se chtě nechtě objevili AIDS, SARS či Ebolu.  V globalizovaném světě masového turismu s námi "bacil-turista" ochotně vycestuje - bez letenky, víz a jako nezvaný host.  Zatímco se na globální úrovni bojuje se zbraněmi hromadného ničení a snaží se držet krok s vývojem technologií teroristů, na vir jsme často krátcí. Viry  velmi rychle mutují - a jsou tak třeskutě inovativní. V závodech ve zbrojení jsou z principu před člověkem o mnoho mílí napřed.

  SVIŇSKÁ CHŘIPKA!

  Zatímco "civilizované" země Evropy a Severní Ameriky se dokázaly nebezpečných nákaz na svém území zbavit, ve svých koloniích se nechtěně přičinily o situaci právě opačnou. Euroamerický prostor je na "chřipku" více méně adaptovaný, byť dříve se na ni umíralo po tisících  a epidemie tzv. španělské chřipky si vyžádala po celém světě až pětadvacet miliónů životů. To  není v porovnání s počtem obětí první světové války právě málo. Chřipkové epidemie se zde objevují pravidelně,  lidé  jsou již většinou adaptovaní tím, že již nemoc párkrát prodělali či jsou účinně očkováni. Problém nastává, když  virus zmutuje a z "obyčejné chřipky" se stává chřipka ptačí či prasečí.

  NEJRADĚJI BYCH HO BACIL

 - onoho "bacila" s prasečí hlavou, který si vybírá lidské oběti, "počatého" v mé oblíbené zemi. Ve výsledku a globálně je to však nelehký boj.  Podobně jako my jsou "bacily" součástí evoluce, s tím rozdílem, že v extrémně rychlých sekvencích. Proto máme co dělat, abychom s nimi udrželi krok.- "Musíme běžet ze všech sil, abychom zůstali stát na místě," jak říká Červená královna  Alence v říši divů; a vystihuje tak tento nerovný princip. 

   Musíme běžet  nejrychlejší ze všech mílí, jelikož, svině, sílí. A médii je k tomu hojně přikrmována. A jak si teprve rochní farmaceutická firma Roche.

                                                                                                                                                                MJ

Autor: Michal Josephy | středa 29.4.2009 21:40 | karma článku: 17,44 | přečteno: 2579x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75