Nahá jsi krásná

 -  tato pozitivní afirmace provází společně s moderátorem L.Šulou ( neplést si se slavným bloggerem idnesu)  novou "lifestylovou" reality show, jejíhož "pilota" vyslala TV PRIMA včera  do světa.   

Telesne typologie zen v podobe ilustrativniho pannoptika TV PRIMA.tv prima

     Odhlédneme-li od toho, že nahou jsme aktérku v pořadu nezahlédli, musíme přiznat, že mantra je to krásná, že nahá je krásná.

    Esteticky ztvárněný je i postupný "psychosomatický striptýz", kterému byla aktérka - jistě za krásný peníz - vystavena.

    Proměna  to byla  skutečně čarokrásně dramaturgicky zpracovaná: od neforemné choulící se tělesnosti po sebevědomou modelku "aktů" fotografa  J. Ludvíka.

     Šlo o krásný příklad toho, jakým způsobem lze populárně využít psychoterapeutické postupy - jako například "expozici". - V tomto případě vystavení se šoku   z vlastního,  do nadživotní velikosti nazvětšovaného, oplácaného těla (chyběl jen "stůl hrůzy" MUDr. Cajthamlové).

      Tento "šok" ale zároveň doprovází  postupné přivykání se na své tělo (negativní pocity z něj slábnou) a také se zároveň  objevuje jeho  "nová podoba". Ta je  dosažena v podstatě pomocí techniky "kognitivní restrukturace". V tomto případě přeskupením a korigováním zakořeněné představy o odpudivosti vlastního těla.

      Nahá jsi krásná byla  lifestylová show, kterou by šlo v nadhledu odepsat z různých hledisek. Přesto byla zajímavá prostřednictvím skutečnosti, že   převážná míra nespokojenosti s vlastním tělem  pochází z porovnávání se s mediálními obrazy "ideálů krásy", a tedy do značné míry s iluzí.

      NSK  jde v podstatě  proti těmto trendům - programově hodlá ukazovat  a zároveň společensky oceňovat"nahé" aktérky, které těmto ideálům "tělesné krásy" neodpovídají. Činí tak ovšem trendovými mediálními postupy zaručujícími diváckou atraktivitu - a tedy potenciální "krásnou sledovanost".

     Nemám ponětí o tom, jakým způsobem tento pořad "terapeuticky" působil na ženy, ale je neoddiskutovatelné, že nespokojenost s vlastním tělem se často váže nejen k nízkému sebevědomí, ale i zvýšené úzkostlivosti či  depresím.

      Možnost "masověji léčit"   tyto problémy prostřednictvím toho, co je často příčinně působí ...to jest ideální obrazy těla šířené masovými médii,  by byla jistě krásná představa.

     - Teď ještě aby se to líbilo mužům.

                                                                                                                                                                    MJ     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Josephy | středa 25.2.2009 8:31 | karma článku: 25,20 | přečteno: 6584x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75