n(EMO)c jako trend?

aneb obchod s emocemi         

Ponekud krutá, ale ve svém stylu a sugestivite mnohdy výstižná personifikace EMO stylu.foto z : lordhell.bloguje.cz

   Emoce hýbou světem,  týnejdžři  s jejich intenzitou a extrémností doslova zápasí, rádi se stotožňují  se vzory a  hnutími  se silným emocionálním nábojem,  tak proč  této prosté skutečnosti nevyužít a nepostavit na ní „životní styl" :

     EMO. Z obchodů mizí černé kalhoty „roury", tmavé stíny a oční linky, bachraté tenisky s méně či více  masivními a vyplazenými jazyky (...) to vše připomínající staré dobré The  Cure,   stylovou „gotiku" či pop-punk, ale napojené marketingovou  „kapačkou" na jiná a novější hudební seskupení. 

     K tomu je ovšem ještě třeba přidat kýbl melancholie, sladkobolu a krve husté a přeslazené jako marmeláda.

     Kulturní fenomén „emovementu" však pohlcuje jak ty, kteří jsou smutní jen „jako": klopí podmalované oči pod dlouhými černými ofinami, ale i ty, kteří zažili životní ztrátu a  jsou smutní doopravdy.

     V tom případě působí EMO jako lepkavá mucholapka i pro ty, kteří  jsou nezvykle smutní déle než 2 týdny, sedí po postelích, jen poslouchají emomusic, nic nedělají a k tomu ještě romanticky přemýšlejí o sebevraždě: jinými slovy a v jiném kontextu by byla u nich diagnostikována deprese v různé míře hloubky a závažnosti.

              EMO jde však občas tak daleko, že dělá „životní styl" i z masového sebepoškozování řezáním žiletkami a z pokusů o sebevraždu. To ovšem nemá s pubertálním „krasosmutněním", stejně jako s životem  co společného a  krátkodobá  slast z utrpení a "upouštění zlé krve" jako dříve pijavicemi, není opravdu dobrým a masově doporučenímhodným lékem na deprese.

--------------------------------------------------------------------------------

 

Přílohy:

"Populární příběhy" českých sebepoškozujících se "emaček" viz např.  http://www.blesk.cz/Clanek200245.htm

Anti-emo hnutí a "zátah" proti "los emos" se udál nedávno v Mexiku, na popud svépomocných sociálních sítí sdružujících rodiče a jako protest proti "sebevražedných trendů" viz http://www.youtube.com/watch?v=fJPeffMSzVA&feature=related

Estetika "emo" je, podle mě, přítomná a využitá (byť poněkud sofistikovaněji)  například v tomto  textu a  klipu mých oblíbených optimistických Sunshine: http://www.youtube.com/watch?v=9JmAcP8EMOo ¨

O další poruše, tentokrát potravy, z kulturního hlediska viz Ano či ne anorexii http://josephy.blog.idnes.cz/c/32466/Ano-ci-ne-ano-rexii.html

Autor: Michal Josephy | úterý 15.4.2008 14:45 | karma článku: 27,48 | přečteno: 25553x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75