Mediální panika a depresivní Vánoce

    Tak vám nevím, zda vůbec někdo bude schopen docenit všechna ta "vánoční  nakrojená jablíčka, pospolitost, tradice, do široka otevřená srdce i duše", když už "S podzimem útočí deprese" a "Ekonomická krize plní ordinace psychiatrů".- Jak praví titulky Idnes.cz.

Takovyto obraz Vanoc si asi nikdo z nas nepreje. Media jej do znacne miry spoluvytvari: vedle kycovitych obrazku tradic a ladovskych pohledu.

   "Všichni máme narvané ordinace, zhruba čtvrtina pacientů je postižených krizí," sdělil "dnes" iDNES karlovarský psychiatr Jiří Bartoš. Podle něj na psychických problémech nemá vinu pouze propouštění. "Je to celospolečenské, o ekonomických problémech všichni mluví, lidé dostávají strach."-Lidé mohou mít obavy, že neuživí rodinu, ale i že vánoční svátky budou jiné než obvykle, dovětí angažovaný redaktor.

    Ponechme nyní stranou  příčinnost toho, zda "psychiatrické ordinace plní" specifická vánoční bilanční atmosféra, osamění či mediální vyrábění strašáků- ať již jde o ekonomické krize či cokoliv jiného, co se týče ohrožení lidského zdraví a peněženek- tedy toho, co takzvaně " mediálně táhne"....

    Citovaný článek se snad ani již netváří, že chce informovat, ale stává se sám součástí psychiatrického diskursu i jeho psychofarmakologických služebníčků. Neomaleně šíří další paniku mezi lid a spojuje ji s masovým boomem deprese a s jejím přirozeným výskytem v době vánočních svátků.

   Nechci v žádném případě devalvovat bolest těch, kteří jsou stiženi depresí (ať již z jakýchkoliv příčin), ale tento vypíchnutý článek na stránkách Idnes.cz  považuji téměř za neetický, jelikož zcela bezskrupulózně zesiluje obavy, paniku a strach, které jdou depresi na ruku.

   Cynicky řečeno:  autor článku této mediální "panické ataky"  jako Ježíšek ve velkém naděluje především již tak ekonomicky silným  psychofarmakologickým kartelům.(Ekonomickou) depresí stiženým lidem tím určitě nepomůže a ani těm, kdo do ní nechtějí upadnout. Spíše úplně naopak. 

                                                                                                                                                                MJ

       

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Josephy | středa 17.12.2008 8:43 | karma článku: 24,49 | přečteno: 2112x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75