Leoš Mareš a strašák do zelí

  "Jako strašák do zelí" vypadá zpravidla ten, kdo se nějak  nevhodně vyhastrošil do společnosti. Ne, tzv. "módní policie" společenských magazínů se nedala na archaismy. Dneska už se strašák do zelí málokdy vidí, takže se pořádně neví, jak přesně vypadá.

Tak takto vypada klasicky model strasaka do zeli.rs

        Naopak mezi strašáky do zelí je možné vidět mnoho áčkových celebrit, kupříkladu Janis Joplin , Jane Fonda či Ježíše Krista.

        Nikoliv, nestraší mi ve věži. Najdete je takto pojmenované mezi fotografiemi sociologa- strašákologa Rudolfa Šmída.

     Strašáky dokumentuje už skoro dvě desetiletí.  Zajímají jej  jako mizející "etnovýtvarné objekty z dílen známých i neznámých autorů s jednoznačným posláním – strašit."

       Zatímco některé z řady našich céčkových celebrit působí svým out-fitem odstrašujícím dojmem jaksi mimoděk, takový strašák tu účelně straší už od dob tradiční zemědělné společnosti.  Podobný člověku a ošacen částí jeho oblečení upomíná na staré magické praktiky ochrany úrody.

       Za strašáky tak můžeme nalézt nejen konkrétní příběhy lidí, proměny krajiny, ale i trendů. Dneska jsou v módě ty pet-lahvové.  Považte , starým konzervativním strašákem to musí strašlivě zatřást, když vidí někde za plotem  svého kolegu, jak mu leze do zelí v novém out-fitu s hlavou od Coca Coly, v obnošené bundě z Kenvela a s flitry v podobě cédéček.

      Sám Rudolf Šmíd se k tomu vyjadřuje také skepticky: „Na vlastní oči jsem viděl, že petka na drátě zabodlém v zemi krtka od práce neodradí. Za to by měl Přemek Podlaha dostat alespoň dva roky obecně prospěšných prací. Aby si ty rady po sobě uklidil.“

        Nevím, jak to vidí Přemek Podlaha, ale  módní trendy jsou ke strašákům do zelí velmi neúprosné. V poslední době  jsou až moc vystajlovaní, a to ještě na ves v plné míře nedorazil trend metrosexuality.

        Strašák do zelí by měl vypadat  jako strašák do zelí - a ne třeba jako Leoš Mareš.

                                                                                                                                                                MJ

Autor: Michal Josephy | čtvrtek 14.5.2009 6:00 | karma článku: 18,39 | přečteno: 3537x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75