Hon za štěstím

aneb jak Stanislav Gross i Křovák ke štěstí přišel

Krováci mají dostatek (štestí) na to, že touží po málu. Antropologové je mají, vzhledem k jejich merítkum za "blahobytnou spolecnost"www.galeryjk.cz

"Každý svého štěstí strůjcem", to je pořekadlo, které mi vždy připomene západní průmyslovou společnost, ekonomický profit, úspěch a okázalou spotřebu. 

  Takového štěstí je vůdcem či doslova strojvůdcem Stanislav Gross, který se v těchto kolejích dostal až bytem na Floridu.

  Přestože je nepochybné , že určitá ekonomická hladina  je potřebná pro osobnostní  seberealizaci, představím si na druhou stranů třeba společnost Sanů (Křováků): Jejich štěstí a blahobyt je v podstatě dosažen tak, že mají dostatek  jídla i životní radosti, vzhledem k tomu, že touží po málu. Dostane se jim zkrátka toho, co očekávali a co naplnili v dosahování svých realistických cílů.

   Stavy, kdy a proč zažíváme štěstí se zabývá zejména "pozitivní psychologie". Nemohu nevzpomenout na přednášky profesora a průkopníka tohoto oboru u nás s neméně pozitivním křesťním jménem: Jaro Křivohlavý.

    Pocit udržitelného štěstí podle výzkumů dlouhodobě zažívají častěji lidé seberealizovaní,  sezdaní či žijící ve smysluplném dlouhodobém svazku a se zajímavou prací či posláním, které je naplňuje. Lidé, jejichž realistické cíle vycházejí z vlastního rozhodnutí a oddanosti a nepodléhají nekriticky mediálním vlivům, trendům a "life-stylům"(1). Ti, kteří pečují o pro ně důležité sociální vztahy a ti, kteří se snaží přeměnit rány, které utržili, v pozitivní hodnoty.

    Pokud bych skončil ekonomickou metaforou, kterou jsem začal, pak zkušenosti často dosvědčují, že štěstí je vedlejším produktem těch, kteří o něj primárně neusilují.

    Lidí, kteří netlačí na pilu (2), neženou se za tím, aby měli nutně lepší  auto nežli sousedé či tucet párů bot od Blahnika (...)  Těch, kteří  vycházejí z vlastních hodnot a cílů, které se snaží postupně naplňovat, jako kdyby byli unášeni životním proudem smyslupnosti, kterým se s důvěrou nechají unášet.

    Takové krátkodobé okamžiky občas zažije každý. Jak si je však osvojit tak, aby mohly být modelem "trvale udržitelného osobnostního rozvoje", je otázkou, na kterou by asi  každý rád znal odpověď.


                                                                                                                                                               MJ

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

                                               -

 Poznámky:

 (1)(Emmons 1999.)

 (2) srov. taoistické wu-wej, činění nečiněním

 

Související odkazy:

 Jaký typ ženy v dnešní společnosti "zbožňovat"?

http://josephy.blog.idnes.cz/c/33740/O-zenstvi-nabozenstvi.html

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Josephy | středa 16.7.2008 12:27 | karma článku: 15,84 | přečteno: 1437x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75