Flusser, hlen a chobotnice

    Zemřel při tragické autohavárii na česko-německých hranicích, v roce 1991, když se vracel ze své úspěšné pražské přednášky v Goethe-Institutu. Po dlouhé době, co při této příležitosti zavítal do své rodné země z exilu v Provence či Brazílii.

Váza by Marcel WandersMW

    Na mého z nejoblíbenějších filosofů médií, komunikace a fotografie jsem si  v těchto dnech vzpomněl ze dvou příčin. Jeho jméno se mi  tehdy zdálo poněkud neestetické a jeho smrt mi již tehdy přišla ve smyslu jungovského "protiběhu". Zasáhla proti očekávání v tom nejlepším. Jmenoval se  Vilém Flusser.

   Jeho příjmení se "zvukomalebně" váže k nerealizované stavbě, kterou většina národa s chutí označovala  a označuje jako "(žabí) hlen na Letné" a dává průchod obvyklému  lidovému pohoršení, "zvracení" a vyjadřování "odporu".

 -  Ukazuje se, jak mocná je estetika obecného vkusu dotvářená mainstreamovými "technickými obrazy". Tedy tím, co V.Flusser označuje za výstupy z "automatů":  výsledné obrazy, s jejichž estetikou nás tvarují dominantní média a do jejichž vzniku nemůžeme zasáhnout, čímž nám výrazně omezují imaginaci a dávají obrazům jednotný technicistní tón.

    Organickou a jakoby amébovitou estetiku je oproti tvrdému diktátu těchto obrazů těžké všeobecně přijmout. A asi to chce čas.

    - Vyjádření nechuti, zvracení, se pak stává jakousi reakcí na  nelibost, odlišnost vůči obvyklé uhlazené normě. Zvracející panáčci jsou ostatně pro lid zastoupeni a hojně využíváni i jako emotikony v diskusích.

      Jen si někdy říkám, co by se dělo, kdyby se všeobecněji vědělo, jaký je současný trend architektury a designu. Že si v něm třeba získaly obdiv vázy jistého nizozemského designéra,  které vznikly tak, že se nazvětšovaly mikroskopické součásti "hlenu", podle jejichž tvaru pak  byly vyrobeny  nádoby na květiny, které se všeobecne považují za krásné.

      A to je spojení "protikladů",  které lze považovat doslova za "strašně-krásné". V životě totiž někdy nelze rozlišit, zda jedna a ta samá květina vítá nový, ještě nezformovaný život a/nebo se již loučí s jiným životem v  jeho plné a rozvité kráse.

   -Jan Kaplický.

                                                                                                                                                                 MJ

Autor: Michal Josephy | sobota 17.1.2009 7:56 | karma článku: 19,52 | přečteno: 1691x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75