Dobrodružství kriminalistiky ?

aneb jak "spolehlivě" poznat zločince

Kdo je prof.Tp.D. M.D. Jan Sramo, Ph.D? a) pohadkovy dedecek b) moudry a vzdelany muz c) rozeny zlocinec? hnonline.sk

  

   Fyzická antropologie se jako přírodní  věda zapsala nejen do dějin kriminalistiky, ale i na celuloid filmu  populárního seriálu, v němž se objevila hned dvakrát:

   Ve stejnojmenném díle usvědčujícím "dubovou palici" a podruhé v Bertillonáži, ve které policejní úředníček Bertillon  vynašel metodu "antropometrie", která  zjišťovala a evidovala přesná měření určitých fyzických proporcí zločinců a usnadňovala tak jejich identifikaci.

  Tehdy se psal rok 1882 a pokud tuto metodu poměrně záhy vytlačila daktyloskopie, používaná dodnes, dalo se to pochopit jako progresivní vývoj vědeckého poznání uplatňovaného v kriminalistice.

   Jako zcela regresivní se dá naopak označit trend, kdy v roce 2008, na praktické i akademické úrovni, flirtuje policiie  s tzv. "antropologickou biotypologií". 

   Její "hadačství" povah a sklonů dle fyzických rysů člověka se svojí "pravdě-podobností"  blíží spíše  Johannu Casparu Lavaterovi (1741-1801) a jeho Fyziognomice.

   Kvůli ní, resp. kvůli svému bambulovitému nosu, nebyl Darwin málem přijat kapitánem  na přelomovou objevnou plavbu na lodi Beagle, jelikož mu podle něj byly  přisuzovány nevhodné povahové rysy a neschopnost...

   "Antropologická biotypologie" však může mít jako ideologie mnohdy vážnější a nebezpečnější důsledky nežli tzv. "rození zločinci" (C.Lombroso), jejichž rysy údajně umí včas mezi lidmi rozpoznat. 

     Alespoň v tom případě, pokud by  se jí podařilo institucionálně prosadit  z  "typologických seminářů pro policii a bezpečnostní služby" na roveň Policejní akademie a soudní praxe, o což se její čelní představitele usilovně  snaží.

   "Za mřížemi" by však podle mnoha důkazů a svědectví (reportáže ČT1 i NOVA)  měla být spíše hlava tohoto "anthropodnikatelského projektu", Ján Šramo. - Ve své fantazii majitel několika doktorátů včetně neexistujícího Tp.D (doktor typologie) (...)

 ve skutečnosti však podivuhodně rekvalifikovaný  řidič autobusu, figurující na seznamu StB a údajně i v trestním spisu za napadení manželky, který se rozhodl nelegálně jako lékař léčit lidi a jako typolog a "dušeznalec" rozhodovat o jejich osudech.

 Pokud by "Biotypologie"  měla  být dalším pokračováním "Dobrodružství kriminalistiky", tak  na to bych se  nechtěl dívat ani náhodou.

 Tuto "vědu" osobně odsuzuji,  protože   pro  své působení  a expanzi nemá oprávnění, věrohodné důkazy a lze ji tak považovat za  vysoce společensky nebezpečnou.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------MJ

 Odkazy: Prof. Šramo, řidič autobusu č. 39: http://hn.hnonline.sk/43-29613045-1-21169450-k10000_d-c9                 stranky antropologicke biotypologie : http://www.typologie.cz                                 Mgr.Věra Pivoňková: " Dinosauři v Čechách?" ( o "vědeckosti" biotypologie) : http://www.portal.cz/scripts/modules/issues/artlist.php?issueid=603&pg=2

Autor: Michal Josephy | pátek 5.9.2008 16:11 | karma článku: 27,84 | přečteno: 5071x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75