De Niro v Bonifaciu (fotoblog)

aneb koho lze potkat v korsickém přístavu

 

   Seděl jsem s Castagnolou (1) v pražské- italské restauraci a vidličkou napichoval cherry-rajče. Svítilo slunce, v hlavě ani mrak, říkal jsem si v duchu: Celou tuhle posádku bych rázem přenesl do korsického Bonifacia, dal si pivo z Castagniccie a pokračoval v plavném tempu.

   O dva tři týdny později vjíždí loď s nekompletním osazením podél vápencového "kormidla Korsiky" do náruče úzkého přístavu. Nikoliv v "nejkorsičtějším městě" (Sarténe) cítím kulturně přežívající atmosféru vendetty, ale zde. V Bonifaciu.  Městě, které si zachovává svá tajemství i za plného poledního slunce. V temných hlubokých uličkách, něžně zasutých restauracích, hrozivě vystupujících vápencových útesech,  ve vůni asfodelu, korsické rostliny smrti, těžce přístupných lagunách, bělostném námořním hřbitově  a v nonšalantně se sjíždějících  jachtách vyvolených.

   V jedné z nich přijel i Robert de Niro, aby na chvíli vypadl ze škatulky svých mafiánských rolí. Někde mezi stínem a světlem mhouří oči, kolem sebe koncentrovánu atmosféru nepřístupnosti a neprostupnosti rovné vysokému UVA filtru slunečních brýlí.  Já ten kruh ale se smělostí prolomím a někde ve stinném loubí dáme s Bobem slovo a drink.  Přemluvím jej poté, aby napsal pohled. Castagnole. Musela zůstat doma, dodělat zakázku,  místo Pietry pít Plzeň a sledovat  Zuřícího býka z DVD záznamu. Zdá se mi.

   Atmosféra Bonifacia je však tak silná, že jí lze snadno podlehnout. Uvěřit. Che cosa faccio a Bonifacio?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(1) Překlad do našeho : žabka, žabky- čili cukle

                                                                                                                                                             MJ

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Josephy | středa 6.8.2008 21:55 | karma článku: 14,31 | přečteno: 1862x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75