Co je tady k smíchu?

    Ha. ha. ha. Co na tom. To umí i šimpanzi. U lidí se však smích uvolnil z původní funkce a získal nealternovatelnou roli v mezilidské komunikaci; objevil se humor a vtip a prohloubil se schopností řeči.   Někteří z nás tak  začali být vtipní a někteří nedovtípiví.

Ale no tak, zas tak vtipny to nebylo.

  Humor černý,  takzvaně jednoduchý,  takzvaně inteligentní, humor sprostý a narážkový. Druhů humoru není sice jako much, ale je jich hodně. Stejně jako smíchu: od ženského chichotání po mužský hurónský smích.

  Humor nás baví, protože se mu smějeme a to v nás vyvolává příjemné pocity. Každému přijde vtipné něco jiného, ale každý se rád  baví.

   Jakou má vtip ještě funkci? Je  někomu věnován, na někoho zaměřen, a to nejen obsahově. Žoviálové, kteří umí ve společnosti žen vyprávět dobré vtipy,si zpravidla získají jejich pozornost i náklonnost.  A pak je tu  škádlení či popichování či  vtipné využití situace k sblížení.  Však také  důvtipní vědci přišli s tím, že vtip je v podstatě  přeměněný testosteron, který zvyšuje šance na zaujmutí partnerky a v druhém pádě také zjišťuje jejich ochotu naslouchat a schopnost obdivovat ten neuuuvěřřřitelný mužský ostrovtip.

    Vtip a jeho ocenění - smích, se však také objevuje v případech, kdy jsme a/nebo chceme být na "stejné či vyšší úrovni", nežli ti kolem nás. 

     Možná se někdy nachytáte při tom, že se smějete dlouze a hlasitě  vtipům svého šéfa, ačkoliv jim vůbec nerozumíte nebo vám nepřijde vůbec vtipný. A nebo se naopak  pozastavíte nad tím  , že se nesmějete v místech, kde v sit-comu pustí onen nahraný smích zvaný laugh- track.

    Vtip zvyšuje možnost zaujmout partnerku, a proto se také ženy bez ohledu na gender v přítomnosti mužů smějí více (vtipům, které v jejich přítomnosti muži zase více dělají).

    Podle mě je však zároveň vtip jakýmsi sítem partnerského výběru.- Protože odráží individuální vkus.

Těžko si asi představíte, že byste se chtěla blíže seznámit s někým, kdo se vám třeba fyzicky líbí,ale poprská  vás gejzírem vulgárních vtipů. A vy   máte  třeba ráda něco jemnějšího a delikátnějšího a zdá se vám to nechutný.

  Ať tak či tak, pokud vás někdo v tomto smyslu "baví", baví vás to proto, že vám to činí svého druhu potěšení.

  Je to jen důkazem toho, že v mnohých  případech není evoluce o přežití toho nejsilnějšího, ale nejvtipnějšího.

                                                                                                                                                               MJ

Autor: Michal Josephy | čtvrtek 27.11.2008 7:15 | karma článku: 15,77 | přečteno: 1164x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75