Americký trpaslík

proč se Američané zmenšují aneb nejen o velikosti G. W. Bushe

G.W.Bush je za poslednich 20 let nejmensim prezidentum. Jen fyzicky?

 

    Spojení "malý český člověk" je, alespoň z hlediska současné fyzické antropologie, takřka nepoužitelné spojení.

   Výška lidské postavy není závislá na níži národního sebevědomí a naopak. Pozitivně souvisí zejména  s vyváženým příjmem a výdejem nutričně bohatých potravin zejména v dětství a také v průběhu dospívání.

    To znamená, že i s výší socioekonomického statutu rodičů, jejich příjmem či vzděláním.

    Pokud už se poměřujeme, tak zejména s USA sebe sami pociťujeme jakobychom byli malí a zanedbatelní. Konec konců-  v jejich čele bude stát 187 cm  vysoký Obama.

     To je výška, se kterou se už dá slušně hrát basketbal, a to nejen na pozici rozehrávače. A zejména naše představa (Afro)američanů jako nadprůměrně vysokých hráčů NBA naši "malost" jen umocňuje.

     Věc se má však ve skutečnosti tak, že : "Postava Američanů prošla během půl století významnou proměnou bez povšimnutí - z nejvyššího národa světa kolem druhé světové války se Američané na začátku 21. století stali naopak jedním z nejobéznějších národů. Američtí muži tak dosahují průměrné výšky 175 cm, zatímco Britové je převyšují o 3 cm, Češi o 5 cm a Nizozemci, nejvyšší Evropané, dokonce o 9 cm průměrné výšky."(1)

     A jak jsou na tom s výškou ztepilí Afroameričané? Se zvolením Obamy do prezidentského úřadu možná zaniknou populární debaty o rozdílech výšky IQ mezi "bílými" a "černými" v barevné populaci, ale co se fyzické výšky týče?

   Podle poslední zpracované statistiky jsou Afroameričané průměrně o 1cm nižší "bílých" a Afroameričanky dokonce o propastných 1,95 cm. S průměrnou výškou 162,3 cm jsou tak dokonce menší, nežli tradičně nejmenší ženy Starého kontinentu, Itálie a Španělska. A to je nepřehlédnutelný výškový propad u kdysi nejvyššího národa světa. (2)

     Ono si řeknete: centimetr sem, centimetr tam ,ale výška postavy  je nepřehlédnutelný biologický indikátor zdraví populace a její nižší úmrtnosti. Velké množství (hamburgerové) potravy totiž není zárukou její vysoké biologické hodnoty.

     Není snad bez zajímavosti, že na prahu vysoké ekonomické recese a rekordně vysokého  schodku státního rozpočtu pokládá svojí funkci nejmenší prezident USA posledních dvaceti let, 180 cm vysoký G.W.Bush (srov Bill Clinton (189) či George H.W. Bush (188cm).

    To, jak USA v následujících generacích "povyrostou" je již dnes  "v rukách" 187 cm vysokého pivota Obamy.    

 

                                                                                                                                                                MJ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ze studií prof. ekonomie J.Komlose.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Josephy | úterý 11.11.2008 9:40 | karma článku: 16,93 | přečteno: 2168x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75