Má úcta, pánové! Jak vznikla porcelánka světového ohlasu bez dotací a podpor!

Dnešním příspěvkem bych trochu odbočil od tradičních témat v těchto blocích, ale myslím si, že nepřímo sem díky své aktuálnosti patří, třebaže jde o historii. 

Chci vás seznámit s historií porcelánky v našem Ostrově (Schlackenwerthu), kterou založili v roce 1873 pánové Josef Pfeiffer a Ludwig Löwenstein v blízkosti dříve do provozu uvedené (1871) železniční tratě a nově zřízeného ostrovského nádraží. Historiky a znalci porcelánu bývá tato továrna často zmiňována pro její kvalitní a unikátní (glazura) výrobky a nemalé obchodní úspěchy na mezinárodním poli. Servisem zn. PULS Calais byl např. vybaven i salónní vůz prezidenta Tomáše G. Masaryka. Torza této soupravy, včetně samotného vozu, jsou v majetku Českých drah, a.s. A pochlubím se, do konce dubna probíhá výstava tohoto porcelánu v Národním technickém muzeu v Praze. Opravdu stojí za zhlédnutí.

Co ale není historiky zmiňováno, je, že právě v roce vzniku porcelánky přišel, pro danou dobu zcela nečekaný, krach na vídeňské burze. Ten spolu s americkou železniční krizí odstartoval do té doby největší ekonomickou recesi světa. Po ní následoval celosvětový ekonomický pokles, který například ve Spojených státech vedl k bankrotu Filadelfské banky Jaye Cooka. Přišla ekonomická deprese, která trvala několik dalších let.

Jedním ze známých fenoménů této krize byly i sebevraždy zkrachovalých burzovních makléřů a dalších investorů, kteří přišli o veškerý majetek. Přesto a snad právě proto naši podnikatelé, přesvědčeni o svém podnikatelském záměru, „do toho šli“. Obdiv jim patří také proto, že v našem regionu v dané době již desítky let působily zaběhnuté a úspěšné konkurenční porcelánky. A přesto, díky nadšení a zdravé sebedůvěře, se úspěch dostavil! Zdůrazňuji to v kontextu naší doby, kdy bez dotací, finančních pobídek či daňových prázdnin se nevyrobí ani pecen chleba.

Klobouk dolů, pánové!

Ale přes všechny konkurenční souboje o pozici na trhu porcelánka vzkvétala i díky úspěšnému předávání tohoto umu rodinným pokračovatelům. Přesto však tato na světovém obchodním kolbišti kdysi úspěšná porcelánka již neexistuje. Kdo ukončil její zářnou dráhu? Politika! Konkrétně němečtí nacionalisté (jedni z majitelů byli Židé) a následně dílo zkázy dokončili českoslovenští komunisté (ti nenáviděli všechny). Smutné, leč nevím jak (v kontextu doby) dalece výchovné.

Mimochodem, vídeňská burza byla založena už v roce 1771 za vlády císařovny Marie Terezie, aby prodávala státem tisknuté dluhopisy.

 

Autor: Josef Železný | úterý 4.4.2023 8:55 | karma článku: 12,80 | přečteno: 318x