Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drobná i větší úskalí exotického cestování

Slovo exotika má poněkud širší význam, než v jakém kontextu bude použito v tomto článku. Článek se bude týkat spíše jen tropické či subtropické oblasti.

Exotické cestování považuji za jednu z nejzajímavějších aktivit, která má však některá specifika i negativa a nemusí být nutně pro každého.

Dlouhá cesta

Jak už z definice vyplývá, exotika nebude někde za rohem. Pokud máte přímý let, je to jistě plus. Jinak vás čeká únava, protože takový deseti a vícehodinový let je velice stereotypní záležitost, své udělá i změna tlaku a většinou i suchý vzduch v kabině letadla. Ono samotné cestování letadlem je problematické, protože musíte být na letišti s dostatečným předstihem, projít několikanásobnou kontrolou, musíte se zbavit své lahve s pitím apod. Do toho pak pořád nějaká manipulace se zavazadly, hledání pasu, palubní vstupenky, mobilu, peněženky,…Pokud do hotelu dorazíte po dvanácté, zřejmě již pro vás budou mít váš pokoj připraven. Horší to bude, když přijedete v 6 ráno. To pak bude záležet na tom, jak moc je váš hotel zaplněný. Někdy je vhodné cestu rozdělit na dvě části a při cestě třeba na Bali strávit alespoň dva dny někde v Dubaji.

Slunko je sviňa

Říkáte si, jak to bude fajn, až v zimě vyrazíte někam do tepla. Jenže hned první den na pláži může zkazit několik následujících. Problém je, že když je u nás zima, vaše pokožka není připravena čelit agresivnímu slunci tropické oblasti. Opalovací krém tuto situaci jistě řeší, ale nesmí se to podcenit. Někdo si možná řekne, že když je slunce za mrakem, spálit se nemůže. To je chyba. V oblasti rovníku vás slunce usmaží i skrze mraky. Pak se vrátíte na hotel a nastane takový ten nepříjemný pocit zimnice a pálení zároveň. No a druhý den se slunci vyhýbáte jako upír.

Klimatizace

Člověk by čekal, že lidé žijící v tropech jsou na teplo zvyklí a budou ho snášet lépe. Zatímco vám bude horko, oni budou v pohodě. Asi to tak úplně neplatí, protože jinak si nedovedu vysvětlit, proč mají všude ten příšerný zlozvyk překlimatizovaných místností i dopravních prostředků. Jistě, na hotelu si můžete nastavit klimatizaci, jak chcete, ale pak se třeba rozhodnete přes noc cestovat přes celou zemi a musíte někde v zavazadle hledat mikinu, protože bez ní se to prostě nedá. V zemi, kde noční teploty neklesnou pod 20 stupňů.

Není to tak úplně letní den

Říkáte si, že když je u nás zima, například v Brazílii bude léto se vším, co k tomu patří. Třicítky teploty, dlouhé dny a krátké noci. Chyba, takhle to nefunguje. Třícítky budou, ale dlouhé dny nikoliv. U nás máme v létě světlo třeba do desíti, ale o tom si můžete nechat jen zdát. V Sao Paulu se vám setmí v sedm, v Bangkoku v 6 a Dar Es Salaamu něco mezi tím. Navíc jsou místa, kde sice mají krásné pláže, ale téměř tam neexistuje noční život. Prostě se setmí a konec. Ne každé měso je jako Pattaya.

Platební specifika

Jsou místa, kde nezaplatíte kartou. Prostě musíte mít u sebe cash. Jenže kde ji sebrat, když na bankomat téměř nenarazíte? Kromě toho bývají občas příšerné poplatky za výběr a nezachrání to ani karta nejmenované společnosti, která se na tyto situace specializuje, protože nepodporuje místní měnu. Naproti tomu existují místa, kde zase skoro vůbec nepoužívají cash. Jenže svou platební kartou nezaplatíte také. Místní totiž používají speciální aplikaci, kterou mají všichni, jen vy ne...Samozřejmě nic vám nebrání si ji stáhnout, vyplnit všechny údaje, spárovat s platební kartou nebo Paypal účtem atd. Jenže je to vopruz. Pokud používáte nějakou příliš exotickou měnu, měli byste si také její zbytky před odjezdem směnit zpět na dolary či eura, protože v naší směnárně pak nemusíte uspět.

Nemusíte si vystačit s angličtinou

Angličtina jako univerzální jazyk se vám hodí skoro všude. Díky koloniální minulosti umí perfektně anglicky i spousta Afričanů nebo téměř všichni Filipínci. Ale jsou země v jižní Americe nebo Asii, kde se anglicky příliš nedomluvíte a to ani v hlavním městě. V takovém Pekingu lidi moc anglicky neumí, naštěstí aspoň nápisy bývají jak v čínštině, tak angličtině.

Žebrání a vnucování

Bohužel velmi častý jev v exotických zemích. Je sice pochopitelný, ale není o to méně otravný. Jako turista evropského vzhledu budete na mnoha jinak nádherných místech obklopeni lidmi, kteří se z vás budou snažit dostat nějaký ten peníz. Buď přímo žebráním, anebo neustálým vnucováním nějakých cetek (případně i sexuálních služeb). Nejčastější věta, kterou pak v takovém tropickém ráji řeknete bude „ne, díky“. V některých zemích pak na žebrání používají hlavně děti, což je o to nepříjemnější. Pokud chcete exotiku, kde se nežebrá ani vám nikdo nic nevnucuje, doporučuji bohaté asijské státy, Austrálii, z Afriky snad jen Seychely. Tam se vás maximálně někdo zeptá, zda nechcete třeba kokos, jinak máte klid.

Podvody ze strany občanů

Zatíco výše uvedené případy jsou pořád v duchu fair play, tady to neplatí. Paleta různých podvodů je opravdu pestrá, takže není možné je všechny vyjmenovat. Začíná to samozřejmě různými taxikáři, kteří po vás budou požadovat klidně více než desetinásobek běžné ceny. Velice často se setkáte s dezinformací, že jdete někam pozdě, ale že se to dá ještě zachránit, že vás tam pan ochotný zaveze, že poslední autobus už odjel, že ta která památka, kterou se chystáte navštívit zítra, je jak na potvoru zavřená, ale máte štěstí, protože jste natrefili na člověka, který vás tam zaveze ještě dnes, setkáte se s prodejci falešných vstupenek na cokoliv, dokonce můžete narazit na falešného celníka, který vám vydá falešné vízum do Kambodže. Pokud vás někdo na ulici osloví, že má svělý tip na nějakou atrakci, vykašlete se na to. Jeho nabídka bude buď předražená nebo vás vezme na nějaké druhořadé místo, kam by vás regulérní cestovka nikdy nevzala.

Podvody ze strany úřadů

Bohužel ani policisté nejsou vždy lidmi na vaší straně. Korupce v chudých zemích je všudypřítomná. Úřední osoby většinou využívají vaší neznalosti. Tak se vám může stát, že vás zastaví, jak jedete na skútru a máte údajně nevhodnou přilbu či obuv – pokuta (a je jedno, že místní takto jezdí běžně). Takovéto pokuty většinou nebývají z pohledu Evropana příliš vysoké. Co je mnohem horší, v některých zemích vám třeba v baru prodají jointa. Poté informují spřízněného policistu, který se ihned dostaví na místo a ten vás přistihne při činu. Tady již pokuty mohou dosahovat tisíců korun, což rádi zaplatíte, protože v oné zemi jsou drakonické tresty za přechovávání drog (včetně marihuany). Dále, co se policie týče, nemůžete se na ni vždy spoléhat, že něco vyřeší. Ne, že by byla zrovna zkorumpovaná (to je asi také), ale v zemi je taková kriminalita, že se méně závažnými trestnými činy typu krádež příliš nezabývá.

Hygiena

Co si budeme povídat, hygienické standardy jsou mimo vyspělou část světa poněkud jinde...A bohužel se to nevyhýbá ani jinak na první pohled luxusním resortům. Samozřejmě i v Evropě není všechno tak, jak vypadá a někdy je lepší nevědět, co jíme, ale v exotických krajích je vše ještě daleko horší. Existuje samozřejmě velký rozdíl mezi „frontendem“ a „backendem”. To, co není vidět, je zpravidla mnohem horší než to, co vidět je.To, že jídelna vypadá čístě, ještě neznamená, že je taková i kuchyně. Kromě samotných hygienických návyků místních obyvatel jsou problémem i vysoké teploty, které způsobují rychlejší kažení potravin. Na druhou stranu, co se mořských plodů týče, vzhledem k blízkosti moře, můžete si je dopřát čerstvé a nikoliv rozmrazené. Podobně místní ovoce chutná lépe, protože dozrálo přirozenou cestou a ne někde ve skladu.

Období deštů, tajfunů a podobné komplikace

Láká vás extrémně levná letenka někam do tramtárie? Tak pozor abyste neodletěli zrovna v období dešťů. Počasí je obecně nevyzpytatelné a nikdo vám nezaručí, že se vaše dovolená v tomto ohledu povede. Může se stát, že právě v období dešťů zažijete skvělou dovolenou a naopak. Na druhou stranu statistika je statistika. V každém případě je třeba počítat s tím, že vaše fotky z dovolené nebudou vypadat tak, jako je vidíte v katalozích cestovních kanceláří nebo fotobankách. Ne snad proto, že by byly upravené (to jsou mnohdy taky), ale proto, že fotografové si dali práci nejen s technickou stránkou, ale fotí v tu nejvhodnější dobu. Čili krásnou pláž nefotí tehdy, kdy silný proud rozvíří písek a voda je kalná, přinese popadané větve či odumřelé chaluhy, je odliv, zamračeno anebo se vyskytujídalší rušivé vlivy. Socha Krista v Riu je po většinu roku v oparu, vodopády v Iguazu jsou jednu dobu příliš zakalené, jindy mají zase málo vody apod. Prostě na ideální snímek budete potřebovat správné období i trochu štěstí. Horší je, pokud vás potká tajfun či hurikán. Už jen samotná hrozba dokáže dovolenou pěkně zkazit. Sám jsme zažil 5 hurikánů páté kategorie. Nepříjemná věc.

Nebezpečná zvířata

Ve střední Evropě máme to štěstí, že zde máme extrémně nízký počet tygrů, kober, žraloků a všelijakých dalších stvoření, kdy setkání s nimi může skončit fatálními následky. Taková setkání jsou zpravidla velmi vzácná a fatální následky jsou pravděpodobné asi jako hlavní výhra ve sportce. Problém spočívá v tom, že na rozdíl od místních, turisté často nevědí, jak se v situacích správně chovat. Zatímco některá zvířata budí přirozený respekt, existují i taková, která vypadají na první pohled celkem neškodně a přesto může být jejich útok smrtící. Třeba roztomilý mravenečník dokáže zabít jaguára. Ale problémoví jsou i hadi, štíři, pavouci, některé druhy hmyzu. A makakové. Ti vás sice nesežerou, ale kradou.

Špatný (žádný) signál a výpadky proudu

Pokud z nějakého důvodu potřebujete být na cestách online, ne všechna místa budou pro vás to pravé. Toto asi nepřekvapí na otevřeném moři, avšak ani na hotelu nemusí internet fungovat dobře a to bez ohledu zda se snažíte připojit na místní wifi nebo si pořídíte datovou kartu. Krom toho vás mohou postihnout i výpadky proudu. Na lepších hotelích mají většinou záložní elektrocentrálu, kterou nahodí během několika minut.

Nevšední zvyky

To, že mají někde zcela odlišné zvyky, nikoho asi nepřekvapí a jistě nemáte v plánu domorodcům do jejich života jakkoliv kecat. Jenže občas je můžete urazit i přesto, že se snažíte být tolerantní a ohleduplní. Koho by například napadlo, že špičky vašich bot nesmějí směřovat k soše Budhy? Japonce či Korejce zase urazíte spropitným, návštěva chrámu v kraťasech rovněž není všude smaozřejmá, někde je nevhodné jíst na ulici, jinde je neslušné nepřijmout nabídku jídla, v mnohých zemích je neslušné smrkat na veřejnosti, extrémně neslušné je v některých zemích zvyšovat hlas, lhaní je tam považováno za přijatelné a naopak nepřijatelné je ukázat, že jste lež prokoukli.Tak či tak, nejvíce si dávejte pozor na zvyky související s místním náboženstvím. Na to bývají domorodci nejvíce hákliví.

Nákazy

V tropických oblastech narazíte na nákazy, které u nás nehrozí. Je to dáno nejen horší hygienou, ale prostě prostředím. Malárie, břišní tyfus, horečka dengue, ebola, hanta, japonská encefalitida, spavá nemoc, zika, žlutá zimnice nebo vzteklina nejsou nemoci, se kterými byste se u nás běžně setkali, jestli vůbec. V tropických oblastech je tomu ale jinak. K virům a bakteriím pak připočtěte i různé druhy parazitů, které se vám zavrtají pod kůži a způsobují různé zdravotní problémy od pouhého svědění po nekrózu tkání nebo poškození orgánů. Nepříjemnou komplikací cestování může být ne tak nebezpečnou ale o to častější je i obyčejný průjem. Samostatnou kapitolou jsou pak také pohlavní nemoci, ale těm se dá zase snadno vyuhnout. A co se týče ostatních nemocí, určitě je na místě zvážit očkování.

Gangy

Zatímco s běžnými kapsáři se setkáte všude na světě, kde je větší koncentrace lidí, v exotických oblastech hrozí horší věci. Existují místa, kam se vyloženě nedoporučuje turistům chodit. Obecně to platí o různých chudinských čtvrtích, ale nepříjemný žážitek si můžete odnést i z místo mimo ně. V jižní Americe, některých afrických a asijských zemích vás mohou přepadnout různé ozbrojené skupiny. V lepším případě vás pouze „odzbrojí“ o vaše peníze a cennosti, v horším případě vás unesou a budou požadovat výkupné. Pokud se vám to stane v jižní Americe, jsou ozbrojenci pravděpodobně zdrogovaní. Jejich nároky nebývají nějak extra velké, takže pokud máte u sebe v přepočtu několik stokorun a dáte jim je, nejspíše vás nechají jít. Pokud máte starý mobil, tak ten vám nechají, jsou hrozně vybíraví. Pokud vás unesou na na filipínském Mindanau, je to s váma horší. Výkupné bude v řádu milionů a v případě nezaplacení – game over...Obecně jsou Filipíny bezpečnou zemí, vhodné je se vyhýbat oblastem, kde ve velké koncentraci žijí zástupci „náboženství míru“.

Další drobné nedostatky...

Kromě jmenovaných negativ se v exotických lokalitách objevují různé drobné nedostatky, které jsou samy o sobě sice nicotné ale někdy přesto otravné. Příkladů jsou stovky, vyjmenuji jen několik málo z nich. Není samozřejmostí, že z kohoutku teče pitná voda, v exotice je to spíše výjimka. Koupíte si zmrzlinu v kelímku a poté chcete kelímek odhodit do koše. Ten ale nikde v okruhu kilometru není. Chcete si jen tak sednout někde na lavičku, jsou ale zřejmě národy, které nesedí. Najít lavičku je stejný problém jako najít koš. Chcete se svézt jen pár zastávek hromadnou dopravou, jízdní řád mají ale pouze na konečných zastávkách, většina spojů má zpoždění, ale není výjimkou, že autobus odjede i mnohem dřív. Do problémů se můžete dostat třeba i při pronajímání skútru. Pokud máte řidičák pouze na osobní auto, můžete u nás řídit i motocykl do objemu do 125 ccm (pouze s automatem, jinak jen 50 ccm). Ovšem platí to pouze v ČR. V tropickém ráji většinou nebudou mít problém vám takový skútr pronajmout. Ovšem pokud způsobíte nehodu, pojištění vám neplatí a musíte vše uhradit ze svého.

Ehm...takhle to vypadá, že cestování je jedno velké peklo…Kdyby tomu tak skutečně bylo, lidé by jistě neinvestovali deseti až statisíce do nějaké cesty. Spoustě problémů se můžete vyhnout třeba tak, že se ubytujete v nějakém luxusním resortu, kde strávíte většinu dovolené, zařizování a plánování necháte na cestovní kanceláři a vy si budete jen užívat. Dostatečnou informovaností můžete spoustu potenciálních problémů eliminovat. Zároveň platí, že čím závažnější problém, tím je nižší pravděpodobnost, že vás potká a většina nepříjemností bude spadat do kategorie „prkotiny“. I tak je ale lepší být připraven.

 

 

 

 

Autor: Josef Ulman | sobota 13.1.2024 14:28 | karma článku: 16,23 | přečteno: 329x
  • Další články autora

Josef Ulman

Záminka a důvod nejsou synonyma

Jaký dojem by na vás udělala žena, která by tvrdila, že byla právě znásilněna tlustým černochem? Možná by vám to přišlo lhostejné, možná by vám jí bylo líto, možná by tato informace ve vás vyvolala vztek...

30.3.2024 v 15:20 | Karma: 34,57 | Přečteno: 2836x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Deset důvodů proč je migrace vážný problém

Migrace není a priori negativní jev a nezřídka může být přínosná. Pro obě strany - tedy jak pro migranty tak pro hostitelskou zemi. Jsou země, kde migranti tvoří většinu obyvatel (SAE).

25.3.2024 v 17:57 | Karma: 31,51 | Přečteno: 793x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma: 23,51 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Zničili jsme Šárku

Šárka bývala na základní škole naší třídní premiantkou. Pokud by se jednalo čistě o inteligenci, stačilo by to na první místo, které by však nejspíše bylo dělené, neboť v tomto ohledu nás o parník vyloženě nepřevyšovala.

16.3.2024 v 10:50 | Karma: 23,22 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Jak nám Ukrajinci sebrali důchody

Názory si nejsou rovnocenné. A ani nemohou být, pokud jeden vychází z faktů a druhý z pocitů. Minulý týden vyšel na nejmenovaném konkurenčním serveru článek ohledně nákladů na sociální dávky ukrajinských uprchlíků.

26.2.2024 v 15:55 | Karma: 37,33 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 30,03
  • Průměrná čtenost 2226x
Nemám předem jasno, na čí straně budu stát. I nepřítel může mít někdy pravdu a naopak. Jako ajťáka mě nezajímá politická korektnost, pouze 1 nebo 0.

Protože trpím fóbií z pomlček, používám spojovníky, přestože je to stylisticky špatně.

Přesto, že jsem hned v několika článcích zmínil definici slova dezolát, neustále se objevuje tatáž otázka doplněná o manipulaci, kterou mi podsouvá definici zcela jinou, dávám to rovnou do popisku blogu. Dezolát je "protagonista dezinformační scény, většinou trvale nespokojený jedinec na okraji společnosti, který si životní frustraci kompenzuje odmítáním společenských autorit a příklonem ke konspiračním teoriím a politickému extrémismu". Zapamatujte si to a už se mě na to neptejte. Čili ne, dezolát není člověk "s jiným názorem". Tedy pokud nešíří dezinformace, tak to, alespoň pro mě, není dezolát.

Seznam rubrik