Tak ale teda! Hranolky s kečupem za 259 Kč? Komu tady hrabe?
Poslal mi vofocený meníčko z jedný krumlovský hospody. Fakt hranole s kečupem za 259 kaček. A kdo nechce hranole s kečupem, může si dát samozřejmě únikový jídlo. Maj tam třeba utopence (jeden kus!) za 199 káčé.
Já ale šel eště níž a z bráchou vyfocenýho meníčka jsem si vybral jídlo za pouhejch 150 káčé. Asi to je ňáká krumlovská specoška, zřejmě kohout, ale né na víně, ale kvůlivá úsporám jen vařenej ve vodě. Ta položka se menovala Kohoutková voda. Za stopade fakt láce, dát si kohouta. Ale jestli to je vopravdu jen voda z kohoutku, tak to se tam asi napiju tajně na wécé zadáčo. Už vidim, jak mě z hospody vyváděj policajti a na služebně mi podle záznamu kamery spočítaj, že jsem restauračce ukrad z kohoutku lahodnej nápoj za dva tácy. Možná se radši naslopu z ňáký kašny nebo rovnou z Vltavy. Při troše štěstí si vylovim i toho utopence, pod jezem se tam každou chvilku někdo udělá. Musim to tam vomrknout, co je z toho pravda.
A to se porád nadává na Prahu, jak v Praze je draze. No, je fakt, že dát si na Staromáku v hospodě naproti vorloji pivko, neni taky zrovna cenová idylka. Ležák za 119, a to ani ne půllitr, ale O,4. Dřív cenově milý těstoviny – tady třeba špenátový ravioli za 399 kaček. Ten špenát tam asi vozej přes moře vod firmy Pepek námořník, proto ta drahota. Šest kousků krevet za 499. Bifteček za šest stovek bez kačky. Ale pozor, neříkejte při vobjednávce něco jako „nejdřív se napiju“. Číšník by moh slyšet místo „napiju“ slovo „wagyu“, a to už by bylo hovězí ne za 600, ale za 2 499 kaček. Stejná gramáž, samozřejmě, jak u vobyčejnýho bifťoura. Po týdle japonský kobe flákotě ale budete prej mít nízkej cholesterol. Ale při placení zas vysokej tlak, tak se ten blahodárnej účinek vynuluje. Tak bacha, vrchní v Praze jsou hodně nedoslejchaví. Tak si tam dáte možná jen malej salátek za 379. Ale ovoněnej lanýžema. Za vůně se platěj dardy, to takovej Dior móc dobře ví. Tak radši jen polívku za 280. Nebo smaženej sejra za 420, v Dlouhý ulici. V Dlouhý dělaj na hosty dlouhej nos nebo co.
A vůbec, tendle vobyčejnej smažák, to je pro mě největší gastronomická záhada. Spíš teda astronomická záhada, myslim cenově. Když jsem byl malej (1965), stál smažák v restauraci 5,90 Kčs. I s bramborama a tatarkou. Spucnul jsem ho v dětství hory. Bifťour s vejcem, hranolema a voblohou pak koštoval 15,80 Kčs. Ale to bylo drahý, do toho nikdo z nás nešel. Eště na gymplu na chmelu nás večer zdravotnice pozvaly do svý vošetřovny na mejdan a za svý prachy nám připravily asi třicet smaženejch sejrů jako pohoštění. Dneska, kdyby byly líný a nechaly si to přivýzt z dnešní pražský hospody, tak vyflajznou dvanáct a půl litru! A to byla v roce 1975, kdy jsem na tom chmelu byl, průměrná hrubá mzda 2 300 kaček. A tu teda chudý holky ze zdrávky neměly, musely si všechno vyžebrat vod rodičů nebo máknout na brigošce, jako bylo třeba to česání chmelu. Tak konec nostalgie, tou já vůči socíku fakt netrpim. Za covidu a dál teda zdražil eidam, vejce, mouka, volej na smažení i strouhanka, to jo. Ale vo 400 procent?
Abych utek z turisticky cenově vypjatejch voblastí, nakouknu za vás do jídelníčku jedný jihočeský vesnice, kde jsem strávil dětství na zámku a vobčas tam zajedu. A tam maj v restauraci na náměstí jídla tak vokolo 110 kaček. Takže dobrý. A víte, co je tam na jídeláku úplně nejdražší jídlo? Uhodli jste – smažák. 180 kaček. A řízek z vepřový kejty? Taky 180! Je snad kejta stejně drahá jako jeden z nejlevnějších sejrů eidam? Nechápu, kebule mi to nebere. Snad mi to někdo v diskusi vysvětlí. Ale teď už mě vomluvte, sedám na kolo a jedu do svý jídelny, kde jsem za pět minut. Hlavní jídlo za 75 kaček a šťáva na stole zadáčo. Výběr ze 4 moc dobrejch jídel. Kde to je, vám nenapráskám, za prvý by to byla nepovolená reklama a za druhý by se tam zejtra nasáčkovala půlka Krumlova a celý centrum Prahy. Ta moje Praha totiž neni žádnej Krumlov, abyste věděli. Tam zřejmě v hospodách hodujou Marťani, který si nedovedou přepočítat ty svý marťanský fufně na kačky. Teď už vim, že Marťani u nás jsou, v americkym Kongresu to jeden bejvalej špión konečně přiznal. Proč se teda srocujou zrovna v Krumlově, nevim. Třeba se přemisťujou na raftech a tak musej jen po Vltavě. Proč jsou Marťani v centru Prahy, to teda jako Pražák samozřejmě vim. Sloužej noční šichty za apoštoly na pražskym vorloji. Mám to i vyfocený. A máme je i na pražskym magistrátu, ale to už je fakt jiná story. Naprostá pravda je, že by hospody v turistickejch centrech dávno zkrachovaly, ale ty Marťani je zachraňujou. Ale bejt váma, pokaď máte hospodu né zrovna na křižovatce lufťáků, tak bych na to moc nespolíhal.
Josef Prouza
Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev
Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.
Josef Prouza
Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit
Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!
Josef Prouza
O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby
Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.
Josef Prouza
Z elektromobility je elektroMo… -by Dick
Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?
Josef Prouza
Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl
Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.
Další články autora |
Pohřešoval se profesor psychologie Ptáček, policie ho našla mrtvého
Ve věku 48 let zemřel známý psycholog Radek Ptáček. Od neděle se pohřešoval, policie po něm...
Americké váhání končí. Ukrajina dostane zbraň pro údery v hloubi Ruska
Premium Nejméně 245 vojenských cílů na území Ruska by mohla ukrajinská armáda zničit, pokud by jí k tomu...
Zelená fasáda olomouckého unikátu Green Wall ve vedru zvadla, rostliny uschly
V roce 2022 vzbudila fasáda moderního nízkoenergetického bytového domu v Tomkově ulici v Olomouci...
Žák vyskočil instruktorovi z větroně. Padák se mu neotevřel
U Slaného na Kladensku nedaleko letiště dopoledne zemřel po výskoku z větroně muž. Zřejmě dostal...
Na každou sv*** se vaří voda, řekla o potyčce s cyklistou dcera zesnulé řidičky
U Obvodního soudu pro Prahu 1 v pondělí vypovídala dcera řidičky, kterou měl před dvěma lety v...
Důchodcům už stát nepřispívá na spoření. Jak úspory dál zhodnocovat a co nedělat
Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které...
Půllitr už mnohde není standard. Hospodští kouzlí s mírami a štvou hosty
Pivní kultura je v Česku zakořeněná po staletí a její součástí je odjakživa čepování do půllitru...
ANALÝZA: Strach z eskalace je drží při zdi. Brzdí spojenci Ukrajinu zbytečně?
Premium Jde o hodně, možná o všechno. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který nutně potřebuje...
Dráhu na pražské letiště po desetiletích postaví soukromník, stát ho už hledá
Premium Fenomén PPP, tedy spolupráce veřejného zadavatele se soukromým partnerem při budování klíčové...
Prodej pozemky pro bydlení, 20 932 m2 - Bělá pod Bezdězem - Bezdědice
Bělá pod Bezdězem - Bezdědice, okres Mladá Boleslav
10 850 000 Kč
- Počet článků 277
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3412x