Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenápadný půvab tance – recenze knihy Tanec jako záliba

Svědectví o úporném a dnes už (pro mladší) neuvěřitelném boji o místo na slunci na poli scénického tance druhé poloviny 20.století v ČSSR (ČR). Aneb Jak se nepodařilo zadupat do země buržoazní zahnívající kulturu.

Národnímu informačnímu a poradenskému středisku pro kulturu, zřízeném Ministerstvem kultury ČR, se podařilo mimořádný redakční počin. I když jsou jako jeho autoři uvedeni pouze Dorota Gremlicová, Jiří Lössl a Elvíra Němečková, ve skutečnosti zahrnuje několikaletou mravenčí práci podstatně většího kolektivu stážistů a nadšenců. Vydává rozsáhlé svědectví o hnutí amatérského scénického tance s přesahy do tance společenského, baletního i lidového – od padesátých let minulého století do počátku 21.století. A byla to evidentně neskutečná pátrací akce, kde prameny byly nevydatné, chudé či rovnou žádné. Bylo třeba spojit síly trpělivých rešeršistů, vydolovat vzpomínky z žijících aktérů té doby, prohrabat soukromé archívy a zhlédnout stovky zteřelých videí a kamerových záznamů. Doslova jako když skládáte puzzle z malinkatých dílků, než vznikne celistvý obraz. Publikace je jedním z výstupů dlouhodobého projektu NIPOS-ARTAMA Živá minulost scénického tance.

Důvodů, proč je svědectví o ve skutečnosti velice rozsáhlém hnutí stovek tanečních souborů a osudů desítek tisíc konkrétních vedoucích, pedagogů, choreografů, tanečníků a tanečnic, je víc. Za minulého komunistického režimu byl scénický tanec prakticky po celou dobu, s výjimkou snad druhé poloviny 80.let, v soustředěném hledáčku bdělých cenzorů, kteří v jeho základech jazz dance a modern dance viděli jen „amerického brouka“ vrhajícího se požrat jejich úsilí o vybudování šťastné beztřídní společnosti. A jen se ve druhé polovině 60.let oteplilo a soubory scénického tance rostly jako houby po dešti, hned přivanul na tancích nový mráz z Kremlu. Mladší ročníky už dnes těžko pochopí, že např. nebylo vůbec možné tančit na jakýchkoli soutěžích a přehlídkách na anglicky zpívanou hudbu, videozáznamů bylo jako šafránu a mnohdy ilegálně do republiky propašovaných, ta hrstka lektorů, kteří díky oteplení ve druhé pol. 60.let absolvovali západní školy jako Contemporary Dance School v Londýně (Jan Hartmann, Ivanka Kubicová) nebo Mudra Maurice Béjarta (Marcela Benoniová) ve Švýcarsku, si mohli jen nechat zdát o výuce na státních školách a působili právě jen v souborech amatérských jako byl např. pražský Vysokoškolský umělecký soubor. Přitom právě tam se líhly talenty největší, např. ve VUSu tančil i budoucí světově proslulý choreograf Jiří Kylián, dlouholetý šéf Nizozemského tanečního divadla. Když jeho soubor konečně s milostivým svolením tehdejších kulturtrégrů v 80.letech v Praze vystoupil, měl okamžitě zas na léta zaracha, protože choreograf Kylián před představením promluvil k divákům. A to jen poděkoval své matce. A v amatérském HOTAPO zase začínal i budoucí šéf baletu Národního divadla Petr Zuska, apod. Víte, že například Eva Jeníčková, kterou znáte asi jen jako herečku (Vendulku utěšitelku z Básníků nebo ze Sněženek a machrů), byla vynikající tanečnice VUSu a později v Americe?

Stálou státem podporovanou profesionální „kamennou“ scénu neměl moderní scénický tanec nikdy – a nemá ji dodnes. A pojďte se vsadit, že nikdy mít nebude. Kromě pronásledování úpadkového buržoazního tance (nejen jazzového, ale třeba i společenského, kde zahnívající kulturu „boháčů z Wall Streetu“ zachraňovala jen samba kubánských soudruhů) z ideologických důvodů, působil v Česku na tanec i jiný faktor – nezájem o taneční umění všeobecně. I pouhé kurzy společenského tance jsou pro mnohé teenagery strašákem a návštěva i jen Labutího jezera mučením na skřipci. Kdysi jsme si s choreografem Pavlem Šmokem společně posteskli, že Češi namnoze vnímají tanec jako doménu pro teplouše a lepší šlapky, které k poskytovaným sexuálním službám umí navíc svůdně zavrtět zadečkem. Přitom např. v roce 2013 navštěvovalo základní taneční kurzy 41 % populačního ročníku (rodí se přes 100 000 dětí ročně). Tenhle názor se mění velice pomalu, pomáhají k tomu i pořady jako Stardance. O scénickém tanci ovšem na obrazovkách ani vidu ani slechu (výjimky jako Best Dance Group či CDO jaro neudělají). Kéž by mu média věnovala alespoň tolik pozornosti jako curlingu, který u nás provozuje a navštěvuje… kolik lidí? Nic proti košťatům a kamenům, ale víte, že naše taneční soubory získávají na evropských a světových kolbištích nejcennější trofeje? Slyšeli jste někdy např. o souboru Mirákl z Ostrova (přes 150 členů!), který je mistrem světa hned v několika kategoriích od modern dance, show dance až po balet? Že naši tanečníci účinkují ve videoklipech největších světových hvězd od Madonny po Justina Biebera? Já vím, neslyšeli.

I z tohoto pohledu je vydání publikace Tanec jako záliba nesmírně záslužné. Nabízí analýzu hnutí scénického tance jako fenoménu, podrobně přibližuje klíčové taneční skupiny, připomíná komplex soutěží, přehlídek a festivalů za toto období a konečně i některé osobnosti, které se nejvíce zasloužily o rozvoj a popularizaci tohoto druhu tance. Pokud jste alespoň poučenými diváky tance či dokonce bývalými či současnými tanečníky, knihu si opatřete. I proto, kolik let a v jakých bolestech a za jak minimálních peněz vznikala (má vročení 2021, ale křest proběhl až letos před létem). Je dobré vědět, odkud a kam scénický tanec v českých luzích a hájích kráčel, z jakých kořenů vyšel, jakým protivenstvím čelil a jak se přes nepřízeň prosadil a kam směřuje. Nebudete litovat, protože sebou také nese i kus hořkých dějin národa českého. Vím, o čem mluvím, byl jsem toho dravého proudu součástí.

Autor: Josef Prouza | úterý 19.7.2022 15:06 | karma článku: 15,47 | přečteno: 317x
  • Další články autora

Josef Prouza

Cufír, šaltýr, grýn dýl, dřevěný bohatýr

Lehce pozměněné čarování z Mrazíka asi nejlíp vystihuje situaci na palubě eurounijní Lodi bláznů. Už je to opravdu cufíl, přešaltrovat by se sakra hodilo, ale dřevěný bohatýr jako don Quijote se zeleným dřevcem stále útočí.

25.4.2023 v 9:25 | Karma: 45,47 | Přečteno: 5908x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Nová nálož vtipů O Zlatou mříž ministra vnitra

Pro velký úspěch minulého blogu (děkuji) přihazuji čerstvou várku obrázkových vtipů do omšelých všedních dní v české kotlince. A ještě trochu přidáme plyn, slabším povahám se čtení nedoporučuje!

18.4.2023 v 9:15 | Karma: 42,83 | Přečteno: 9542x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Nové vtípky do soutěže o Zlatou mříž ministra vnitra

Hrst obrazových vtípků do nové doby, které vás možná na chvíli... pobaví?...rozčílí? To už posuďte sami.

12.4.2023 v 9:44 | Karma: 41,90 | Přečteno: 7095x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Prezident Pavel má IQ 107, moje švadlena 154

Když šťouraví novináři vypátrali, že IQ Petra Pavla je 107, hned se stal terčem narážek (urážek) a cimrmanovských otázek typu: „A není to málo, Petře Pavloviči?“ Tak se na tu inteligenční (ne)dostatečnost prezidenta podíváme.

5.4.2023 v 9:08 | Karma: 45,49 | Přečteno: 18638x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Cela předběžného zavržení

Když EU schválila zřizování cel předběžného zavržení ve všech členských státech, ne všichni chápali dosah tohoto nového institutu. To se však velice rychle změnilo. Deportace desítek, pak stovek a tisíců zadržených ukázala pravdu.

31.3.2023 v 9:49 | Karma: 33,20 | Přečteno: 944x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik