Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nafasujeme volební lístky, ale nehodíme je do urny, aby se ukázalo

Slov o ohrožení demokracie padlo dnes před volbou předsedy sněmovny na tuny. Balast, hodný pádu do zapomnění už ve chvíli vyslovení. Protože – podle činů poznáte je. 

To skutečně velice nebezpečné totiž také lehce zapadlo. A nemělo by. Z tajné volby udělat veřejnou, tak právě tohle je OPRAVDU REÁLNÁ cesta k „demokratickému deficitu“ par excellence. Nepodceňujme právě tyhle signály, skutečně hrubě totalitní. I když zabalené do omelety neohroženého boje typu: ať se ukáže, jak to ANO táhne s komunisty a SPD. Koneckonců, ani tohle nevyšlo dle scénáře, i když velká snaha byla. 135 hlasů, kterými byl Radek Vondráček z ANO zvolen předsedou sněmovny, ať počítám, jak počítám, by nedala tahle „osa zla“ ANO-KSČM- SPD dohromady ani v tajných snech. Jedině kdyby, jak praví přisprostlý vtip, Šmudla šel dvakrát. A dokonce rozhoukaná siréna jediných demokratů v záplavě populistů až fašistů, že tohle hlasování se uhraje přes neplatné hlasy (myšleno jakoby neplatné, ale cíleně zneplatněné) nevyšlo. Byly 2, slovy dva. Konečná, vystupovat. Vlak bloku ryzích demokratů z leknutí (z výsledků voleb) zde končí. Rozčilený M. Kalousek sice hned vyprášil Pirátům kožich za tenhle „podraz“, ale to je tak… asi všechno. Jsou to ale paradoxy, zrovna od Pirátů bych čekal trochu té hravé anarchie a sladké destrukce, a oni nic. Konstruktivní, až k uzoufání. Jestli oni mi nakonec nezačnou být sympatičtí.

Ale zpět k tomu, co považuji za opravdovou hrozbu. Jak jsme slyšeli, demokratický blok ODS, lidovců, TOP 09 a STAN se rozhodl, že, cituji: „Nafasujeme volební lístky, ale nehodíme je do urny, aby se ukázalo, kdo je součástí koalice a kdo opozice“ (místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek). „Zpřehlední to situaci, bude jasně vidět, od koho získá předseda Sněmovny podporu. Nebude se tak moci skrýt třeba za neplatné hlasy, kterých určitě nebude málo” (šéf poslanců STAN Jan Farský). Obojí zde.

Jinými slovy: jak z tajné volby udělat veřejnou, „aby se ukázalo“. Ale ukázalo se něco zcela jiného – ani nijak zvlášť neskrývaný atak na institut tajné volby. A TO je nebezpečnější, než si možná myslíte.

Proč jsou vlastně některé druhy voleb tajné? A proč je to bytostně důležité? Víte, i volby za socialismu byly tajné. Opravdu? Na to komunisté vymysleli velmi hezký trik. Kterým tajné volby proměnili ve veřejnou deklaraci podpory kandidátů Národní fronty. Vhoď před zraky bdělé volební komise do urny svůj lístek. Můžeš jít za plentu, ale samozřejmě, vždyť máme socialistickou demokracii. Plentu tady máme, vidíš. Jenže když tam půjdeš, volební komise si u tvého jména udělá černý puntík, víš. Protože, co bys jinak dělal za plentou, že, než škrtal naše skvělé kandidáty? Tak tam jdi, ale rozmysli se, rozmysli, na své štěstí pomysli! Velmi pěkně to nedávno připomněl reprízovaný TV seriál Vyprávěj z té doby. A jiný příklad, už z posametových časů: vzrušená volba prezidenta (ještě nepřímá), ke smůle „demokratů“ byla… taky tajná. Pěkný fujtajbl. A tak někteří poslanci a senátoři obdrželi předvyplněné (nebo sami vyplnili předem) hlasovací lístky, a ukazovali si je navzájem. Opět nedělali nic jiného, než absolutně znevažovali institut tajné volby. A to neznamená nic jiného, než že se vzdávali vědomě svého práva na zcela svobodné rozhodování jen podle svého svědomí. Prodali úděl svobodné volby za čočovici partajních „deklarací jednoty“. Bez mrknutí oka, demokrati. A dnes přesně tak. Účel světí prostředky, ani se kropenka farářů demokracie nezachvěje.

A tak navrhuji přejmenovat Demokratický blok na Demokratický blob. Blob znamená v angličtině „cákanec“. Nebo také „kaňku“. A jmenuje se tak jedna komiksová postava. A v architektuře se tímto termínem označuje amébní tvar. Dnešní chování tohoto uskupení myší, aby jim to více řvalo, to vystihuje. Všechno sedí. Jen aby se jim tyhle praktiky jednou nevrátily v plné síle.

Autor: Josef Prouza | středa 22.11.2017 20:47 | karma článku: 43,66 | přečteno: 4198x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dnešní mladý zkazily písňový texty

Přišel jsem na to, proč mladý jsou dneska tak přízemní, s primitivníma depkovejma názorama. Za to můžou dnešní písňový texty, soukaný do jejich hlav horem dolem. Psychologický poradny a psychiatrie praskaj ve švech.

25.7.2023 v 9:29 | Karma: 31,62 | Přečteno: 1220x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Kvíz: jak znáte novotvary z poslední doby?

Kdekdo tuší, co znamenají nové výrazy jako „chcimír“, „dezolát“ nebo „kremlobot“. Ale tak snadné to nebude. Odlehčený kvíz pro znalce novotvarů z poslední doby. Rozumíte jim? Vyzkoušejte si vše v malém kvízu, který vás otestuje.

13.7.2023 v 9:22 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Jak mi lékařka z pobytu u moře udělala tábor hrůzy

Když tu kolega bloger Ravek líčil děs letošní dovolené v zahraničí, zvednul jsem hozenou rukavici a štafetu „je to šílený, ale aspoň zas bude o čem psát“ posílám dál. Pokud právě balíte na dovolenou (nedejbože do Itálie), nečtěte.

29.6.2023 v 9:42 | Karma: 43,98 | Přečteno: 10712x | Diskuse| Cestování

Josef Prouza

769 dotačních titulů a 769 korun důchodcům ve valorizaci

Sdělit občanům, obývajícím českou kotlinku, že jim musíme „udělat škodu ráznou, uřezat jim kapsu prázdnou“ dle dávné říkačky, je tabu. I když i prezident NKÚ M. Kala prohlásí, „že země zdegenerovala z tržní ekonomiky na dotační“.

6.6.2023 v 9:40 | Karma: 42,97 | Přečteno: 4466x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Vtipy O Zlatou mříž - kudy premiér neprojel

Dnes se z nové hrsti fórků dozvíte, v jakém jazyce je třeba zveřejnit volební programy, kdo zvýšil poplatky na WC nebo na co je třeba dávat pozor při prohlídce Hradu. Také okusíte vzpomínky na budoucnost, co si špitají mladí, atd.

30.5.2023 v 8:51 | Karma: 38,79 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik