Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hejty, fejky, trolí weby

Tak Facebook a Google nástup! Tady je hadr a mažu, mažu, jedu, jedu! Twitter a Instagram čistit hajzly, fofrem! A co ty tady vejráš, Idnes? Srovnat blogy do komínků, ať to demogratycky zařezává.

Teda klobouk dolů před Georgem Sorosem. Ve čtyřiaosmdesáti bych od něj čekal třeba rady typu Jak si uchovat svěžest do stovky nebo Jak dostat na kolena britskou libru a Bank of England (obojí bych si rád přečetl a poučil se).  Ale jeho zdrcující analýza IT monopolů na ekonomickém fóru v Davosu mi doslova vyrazila dech (zde). A začal hned zostra, přirovnal Facebook a Google k těžařům ropy (znáte je ze stovek filmů, to jsou ti, co máchají ptáky v té hnusné břečce vyteklé z havarovaného tankeru), jen prý místo ropných polí devastují sociální pole. „A to je obzvláště hanebné…,“ varuje Soros a hned doplňuje: „... protože společnosti sociálních médií ovlivňují to, jak lidé myslí a jak se chovají, aniž by si to uvědomovali. To má dalekosáhlé nepříznivé důsledky pro fungování demokracie, zejména pokud jde o integritu voleb.“ Ententýky, dva špalíky, čert vyletěl z elektriky. Bez klobouku bos, natloukl si soros. Už nejen Putin svým totálním ovládáním amerických, evropských (a to víte, že i našich českých – víme svoje, že jo, pane Drahoši) voleb, už v tom jede i Google a Facebook. No jo, ale takhle už ty volební integrované gatě na kšandách demokracie neudržíme. Před voličem za voličem nesmí nikdo stát nebo nebudu hrát!

A tak – už dávno před letošním Sorosovým projevem v Davosu – nastoupila doslova okluzní fronta ke splnění obřího úkolu: pročistit ten Augiášův chlív sociálních sítí projímadlem PRAVDY. Poslání vskutku héraklovské. V Německu už to po přijetí zákona o sociálních sítích šlape moc pěkně, my zase pokulháváme. Jedno malé Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám neví, kam dřív skočit (ty prezidentské volby snad prospali nebo co!), a ještě to vzbuzuje tolik nevole, jestli tihle jsou ti praví na posuzování Pravdy a Nepravdy.  A přitom to vůbec není o lidech, žádné ministerstvo pravdy není potřeba. Stačí jen nahlédnout do německého zákona, vyřešili to geniálně. Samozřejmě, nějací ti udavači potřeba budou, ale na to tady máme moc pěknou tradici, od konfidentů rakouskouherských, přes udavače gestapa až po spolupracovníky StB a domovní důvěrnice. Nestálo to přitom moc, za občanskou povinnost se přece neplatí. Těch organizací, které už mají všechny ty sociální sítě a dezinformační weby dávno a do detailů zmapované, dřou dnem i nocí do úmoru, ale berou to jako tvrdou službu státu a demokracii, tady počítám na desítky, ne-li na stovky. Ten hlavní fígl je přeci v tom, že pod hrozbou obřích pokut (v Německu až 1,31 miliardy korun) sami ti „hanebníci“, tedy Facebook, Google, Youtube, Twitter… budou mazat, odstraňovat, vystřihovat a rušit jak po másle. Až se z nich bude kouřit. A ještě jim bude u zadku cvakat, aby něco nepřehlédli, protože když do 24 hodin neodstraní (svátky - nesvátky), pokutička! Kolik by museli mít „posuzovatelů“, aby ohlídali ty miliony zlobivých hejtařů, fejkařů a trolů, když… hranice mezi pravdou a lží si už léta zpívá: Hele, koukej, podívej se, jak jsem tenká, dělej se mnou hezky pomalu…. Tak to tedy ne, žádné pomalu! Vy umíte do 24 hodin prověřit, jestli je nějaký výrok na síti pravdivý? Kdepak, to u nás umí jen demagog.cz – jak to ti kluci dělají? I když, co kdyby nějaký prezidentský kandidát prohlásil o druhém, že se ve školce počurával? Školka dávno zrušená, učitelky ze školky vzhledem k věku kandidátů dávno po smrti, no, to by se i v Demagogu s důkazy pěkně zapotili. Takže zbývá jen jediné řešení – smazat sporný výrok PREVENTIVNĚ, hned, bez zkoumání. Opravdu šílené je ovšem vědomí, komu německý stát vlastně svěřil posuzování pravdy. No přeci oněm „hanebníkům,“ soukromým společnostem, navíc z cizího státu, těm Googlům a Facebookům, proti nimž tak ostře George Soros v Davosu vystartoval.

A ještě jedna perlička z německého zákona: Chtěli byste dělat tuhle práci? Tedy například Googlem stanovenou osobu pro Německo, zodpovědnou za vyřizování stížností na protiprávní obsah (musí ji podle nového zákona mít)? Já tedy fakt ne. Úplně si představuji, jak probíhá rozhovor této zodpovědné osoby s jejím googlovským šéfem:

Šéf: „Tak co, jak to dopadlo?“

Osoba zodpovědná: „Projeli jsme to, šéfe, a musel jsem jim ze svýho na místě vycálovat 5 milionů eur.“ (to skutečně podle zákona bude muset)

Šéf: „Dobře ti tak, a ještě ti beru 200 eur prémie.“

Osoba zodpovědná: „To není všechno, firma musí vysázet dalších 50 milionů eur.“

Šéf: „Já tě zabiju! Příště už smažeš všechny příspěvky, vo který se votře jedna jediná stížnost, jasný?!“

Osoba zodpovědná: „Jasný, šéfe.“

Šéf: „A teď vypadni, musím to odeslat do centrály… kdo mi sakra smazal můj googlovskej účet?“

Osoba zodpovědná: „Já, šéfe. Přišlo na vás udání, že ve svým posledním statusu jste nenávistně kritizoval politiku SPD. A ten zákon o sociálních sítích předložil ministr z SPD. Tak jsem jaksi, preventivně, to bysme neobhájili...“

Tak co? Je tohle šaškárna nebo už kafkárna? A uvědomují si tvůrci zákona, že se tento boj o čistý, veleslušný, politicky, genderově, rasově a společensky korektní, zdravotně nezávadný, dezinfikovaný a vyvážený internet může zcela obrátit proti nim? Že se prozatím za jejich jásotu mažou či trestně stíhají jen příspěvky jejich oponentů? Kdepak, může na to nakonec doplatit třeba i herec Jiří Mádl, který nedávno vyzval v rozhovoru pro Deník k mazání lživých webů. Každý popravčí meč má dvě ostré hrany. A že tím katem Mydlářem byli jmenováni právě Facebook, Google a další? Správná volba, katů se přeci každý štítí.

George Soros přirovnal v Davosu poskytovatele platforem na internetu za podobné hazardním společnostem a uživatele ke gamblerům. Tak teď už to víte. Jsme všichni patologičtí hráči, každý den v kasinu, jak myši fascinované kobrou sledujeme kuličku na ruletě a volíme si kvůli tomu ďábelské krupiéry. No, když čtu, že Češi vsadili na kandidáty v prezidentských volbách přes 185 milionů, nebude nakonec ten Soros mít přeci jen trochu pravdy?

Autor: Josef Prouza | úterý 30.1.2018 9:51 | karma článku: 25,66 | přečteno: 856x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,12 | Přečteno: 9773x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8561x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1192x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,79 | Přečteno: 526x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30,  aktualizováno  19:44

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Humorem proti trollům. Evropa se chystá na volby plné dezinformací

1. června 2024  19:27

S rozvojem umělé inteligence (AI) vzrůstá nebezpečí, že se útočníci budou snažit ovlivnit nebo...

KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

1. června 2024

Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

1. června 2024  18:47

V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3404x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik