Adventní challenge - 23. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

#Nejlepší dárek na světě je obálka - o tom je dnešní žblebt

Zbývá nám poslední den do konce této vánoční výzvy, kterou jsem tehdy tak bláhově přijal. Napadá mě spousta dalších vánočních témat, která si zaslouží rozebrat. Nicméně už na ně nezbývá prostor a mě to velmi mrzí.

Existuje ovšem téma nad všemi tématy a tím je finanční obnos jako dárek. O jeho vhodnosti nebo nevhodnosti se vedou podobné bitvy jako mezi Ježíškem a Santou. Ultimátní argument proti zní: "Neosobní, povrchní, pohodlné." Naproti tomu se šikuje protiobrana v podobě: "Radši lepší si něco vybrat než kupovat nechtěné dreky." Překvapivě dám za pravdu oběma znepřáteleným táborům.

Pokusím se to rozebrat. V první řadě bych chtěl oba tábory spojit do jednoho konstatováním, že dárek (jako společná množina všech předmětů a služeb pod stromečkem) je nadřazený nedárku. Můžete mi o hlavu omlátit můj nedávný článek o nevítaných krámech a haraburdí nashromážděném díky Vánocům. Měli byste naprostou pravdu. Nicméně ten fakt, že si někdo vzpomene a dá si tu práci dát bankovku alespoň do decentní obálky, stojí za připomenutí. Dále je nutné připomenout, že to dost často dělají prarodiče, kteří chtějí vnoučatům dopřát nějaké to přilepšení kořínkového života. To, že si ze svého hubeného důchodu odtrhnou od úst a peníze dají mladší generaci, stojí za ocenění.

Závěrem bych chtěl zmínit nahou pravdu - je nabíledni, že si dárce může dát větší práci s poznáním potřeb obdarovaného. Pokud to čas a příležitosti umožňují, tak je to pochopitelně vhodnější. To ale stojí na předpokladu, že se obdarovaný chce otevřít světu a nebojí se svěřit, co by chtěl. Neochota správně formulovat přání a tužby a stydět se za ně před svými příbuznými souvisí obecně s tím, že lidé nemají plnohodnotnou představu o budnoucnosti.

Člověk, který plánuje dopředu, stanovuje si cíle a hledá způsoby, jak jich dosáhnout pak nemá problém formulovat svá přání. Pokud je jeho přáním obálka s obnosem, za který nakoupí investiční zlato, aby zabezpečil své úspory před inflací, pak nemůžeme mít nic proti takovému dárku.

Pro dnešek zvonec, feministického Mrazíka konec.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Novotný | čtvrtek 23.12.2021 8:00 | karma článku: 0 | přečteno: 50x
  • Další články autora

Josef Novotný

Mýtus neutrality

19.2.2023 v 8:40 | Karma: 16,63

Josef Novotný

Agresivita roste

12.2.2022 v 13:35 | Karma: 21,89