Raději mít moc než být bezmocná

Tajná místnost v domě. Dvě osoby opačných pólů na jednom místě. Blížící se dobrý sluha ale zlý pán. Dech se zadrhává. Kyslík ubývá. Malé okno k úniku. Kdo se obětuje pro záchranu sebe, nebo i toho druhého? Dokáže vyšetřující soudkyně Martine Poirotová, která opět čelí zastrašování, které může vést k její vlastní smrti, zvítězit?

Začátek našeho příběhu sahá až do roku 1956, kdy v poklidném belgickém městečku Villette

dojde k výbuchu rudného dolu. Při tomto neštěstí zemřou všichni účastníci. Jen jeden díky náhodě přežije, jak tvrdí různé zvěsti. Kdo za tu tragédii může? Vedení, které nebralo v potaz stížnost samotných horníků na blízkost plynu? Anebo někdo jiný?

O několik desítek let později je na lodi s nákladem železné rudy nalezena mrtvola mladého novináře na volné noze. Byl to právě on – Fabien Lenormand – který hledal odpovědi na důlní neštěstí.

Co mohl najít tak převratného, že byl zavražděn? Může to objasnit jeden z hlavních podezřelých, podnikatel a umělecký sběratel Stéphane Berger, na kterého dvě vraždy odkazují? A kdo zastřelil náhodnou turistku, ze které se vyklube starostka městečka Villette?

Otázky si žádají odpovědi, ale ty nejsou jen tak k nalezení. Anebo se Martine krůček po krůčku přibližuje k jejich zodpovězení? Někdo se ji snaží zastrašit a použije docela kruté metody. Postupně se tak přeci jen odhaluje něco, co mělo na vždy zůstat zahaleno rouškou tajemství.

*

Kniha, obraz, šaty. Dítě. Ostatní lidé něco vytvářejí, ale co ona? A co za sebou jednou zanechá?

Já jsem si přece zvolila práci pro spravedlnost, pomyslela si, spravedlnost pro zavražděné, ublížené a

podvedené. To byla pravda, ale je přece tolik způsobů, jak o spravedlnost usilovat. Ona si vybrala povolání soudkyně. Nestala se novinářkou, co odhaluje korupci a zneužívání moci, ani politickou aktivistkou, jež organizuje demonstrace proti útlaku a nespravedlnostem, ale soudkyní, která má ve svých rukou státní mocenské prostředky.

Jako všichni ostatní z této branže slýchala Martine až do omrzení Balzacův názor na vyšetřujícího soudce – „nejmocnější osobu v celé Francii“. Vlastně na tom něco bylo, v dnešní Belgii i ve Francii v 19. Století. Ze svého brlohu v Justičním paláci mohla Martine několika tahy pera poslat do vězení mocné muže nebo přikázat policistům, aby jim prohledali domy a kanceláře. A nikdo ji nemohl sesadit z funkce, nikdo jí nemohl rozkazovat.

*

Existují již tři příběhy z fiktivního městečka Villette, které Knižní klub postupně vydal. Měl jsem tu možnost přečíst si ten nejnovější – Úkryt ve Villette, který vám nyní představuji. Příběh mi přišel osobně dosti nevyvážený. V jednu chvíli je člověk v napětí a vzápětí se některými okamžiky strašně nudí. Nepřirostla mi moc k srdci ani hlavní vyšetřující. Osob tam na mě vcelku bylo mnoho a někdy jejich příběhová linka nebyla tolik promyšlená a možná i pro dílo zbytečná. Ke knize se asi nevrátím, k autorce jen možná. Třeba předchozí díly, které na sebe volně navazují, byly lepší. Nemohu posoudit.

 

Název knihy: Úkryt ve Villette (Under jorden i Villette)

Autor: Ingrid Hedströmová

Nakladatelství: Knižní klub (http://www.bux.cz/)

Vydáno: prosinec 2013

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Němec | pondělí 20.1.2014 10:23 | karma článku: 4,34 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Josef Němec

Jsou divní, pryč s nimi…

15.5.2024 v 6:19 | Karma: 5,05

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89