Něco za něco, ne víc

Existují závazky, které nejdou jen tak naplnit či naprosto vypovědět. Občas ale dojde k tomu, že najednou zničehonic skončí anebo svým způsobem započnou novou éru. Všechno se totiž otočí proti dotyčnému, chtě-nechtě.

Dar, o který nikdo nestál. Připomněl však něco, na co chtěla ta dotyčná zapomenout. Teď musí řešit, jak s tím naloží. Pozná snad někdo, že ta napsaná kniha líčí událost na dovolené v cizině, kterou sama zapříčinila? A proč se jí – úspěšné ženě v celkem spokojené rodině – někdo začíná mstít?

Zdárně promyšlený děj, který odtajňuje dva odlišné světy, jež tvoří především dvě hlavní postavy, ke kterým snadno přilnete i je budete nenávidět. K tomu se tu mihnou vedlejší hrdinové, kteří přispějí k lepší gradaci a snazšímu porozumění toho, co se tu děje a co se ještě připravuje.

Osobně mi to přišlo blízké, protože se psaní tak trochu věnuji, a proto vím, jak těžko lze ostatní ponouknout k tomu, aby uvěřili všemu, co je napsáno. Nespící Catherine byla mým „kladným“ favoritem v celém vypravování, ale pak jsem porozuměl vdovci, který vše uvedl na světlo boží.

*

Catherine je hluboko pod zemí, mezi ní a denním světlem je alespoň deset metrů. Není sama, je tu spousta dalších. Opravdu? Je tu on? Je tu ona? Tiskne si kabelku na břicho a kradmo se ohlédne, doleva, doprava. Setká se s pohledy, které hned uhnou.

…ucítila lehký dotek na zádech a otočila se. Spatřila moře tváří, avšak žádná z nich ji nezajímala. Vzhlédla k tabuli na nástupišti a přečetla si, že vlak má přijet za tři minuty – netušila však, že tenhle údaj zároveň oznamuje, kolik života jí ještě zbývá…

Zmocňuje se jí panika. Tohle je omyl. Někdo jí šlápne na nohu. Snaží se ji podrazit?

*

Cítil jsem se chvílemi hrozně blízko a zároveň tak daleko. Takhle kniha mě ohromila a svým způsobem i zklamala. Byl jsem na ni natěšen skvělou reklamou a zajímavou obálkou, ale chybělo mi tam něco extra navíc, co nedokážu popsat. Přesto se to četlo velice dobře, jen ten konec mohl být překvapivější a promyšlenější, což tomu trochu ubírá na konečném hodnocení. Taky byste se chtěli dostat do kůže někoho, komu se vrací něco, co v minulosti pokazil? Jak těžké je být rodičem a zároveň partnerem na plný úvazek…

 

Název knihy: Dokonalý cizinec (Disclaimer)

Autor: Renée Knight (https://twitter.com/reneeeknight)

Nakladatelství: Ikar (http://ikar-knihy.cz/)

Vydáno: duben 2016

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Němec | pondělí 25.7.2016 21:53 | karma článku: 14,67 | přečteno: 102x
  • Další články autora

Josef Němec

Jsou divní, pryč s nimi…

15.5.2024 v 6:19 | Karma: 5,05

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89