Dnes je pro tragédii příliš pěkně

Dát přednost Večeru tříkrálovému před Hamletem, proč vlastně ne. Americké středoškolačce Allyson zbývají poslední dva dny a tři noci, které ještě může strávit na cestě po Evropě. Společně s kamarádkou Melánie tak mohou shlédnout Shakespearovu komedii, ve které hraje i Sebastian.

Allyson hned zaujme, dokonce i ona jeho, neboť jí při představení hodí minci. Ve vlaku z Londýna se znovu potkají a více se poznávají. On pochází z Holandska. A jako Allyson je jedináček. Chystá se po dvou letech domů. Jak to že se po něm nikdo neshání? Proč odešel?

Sebastian navrhne Allyson, aby s ním jela do Paříže, kam se chtěla podívat, ale nepodařilo se to. Zprvu váhá, nikdy totiž neudělala něco, co by se od ní nečekalo, ale nakonec i přes všechny možné problémy s tím spjaté, s ním vyrazí a pozná taje hlavního města Francie.   

Zažehne v nich láska, která ale nemá mít dlouhé trvání. Co se stane nad ránem? Můžou být všichni chlapi stejní a chtít pouze a jen to jedno? Proč ji rodiče neustále hlídají a touží po tom ji mít jen pro sebe? Najdou někdy nevinná srdce cestu zpátky k sobě?

*

Odloží vidličku a nůž. „Tohle je zamilovanost.“ Nabere prstem trochu nutelly z palačinky a přenese na vnitřní stranu mého zápěstí. Hmota je horká a mazlavá a začíná mi na kůži povolovat, ale než sklouzne,

Willem si olízne palec, otře jím krém a strčí si ho do pusy. Všechno se stane mžikem, jako když ještěrka slupne mouchu. „A tohle znamená milovat.“ Uchopí mě za druhé zápěstí, to s hodinkami, a posunuje pásek, až spatří, co hledal. Znovu si olízne palec. Jenomže tentokrát jím přejíždí po mém mateřském znaménku, silně, jako by je chtěl sedřít.

„Milovat je mateřský znaménko?“ vtipkuju a odtahuju ruku. Hlas se mi ale chvěje a místo, kde vlhký otisk jeho palce usychá, mě nějak pálí.

„Je to něco, co nikdy nesmažeš, i když třeba strašně moc chceš.“

„Přirovnáváš lásku ke…skvrně?“

*

Láska na první pohled, nemusí být někdy taková, jaká se zprvu zdá být. Hraje si s námi, drtí nás, ale také člověka povznáší a naprosto nás úplně i ovládá. Něco podobného se nám v díle Jen jeden den snaží povyprávět Gayle Formanová, a to velice čtivým způsobem. Líčí příběh z pohledu hlavní dívčí postavy, se kterou se snadno kdekdo ztotožní. Možná někoho zklame, či potěší, že kniha bude mít pokračování s názvem Jen jeden rok (listopad 2014, YOLI), která se zaměří na chlapecký pohled této věci.

 

Název knihy: Jen jeden den (Just one day)

Autor: Gayle Formanová (http://www.gayleforman.com/)

Nakladatelství: Yoli (http://yoli.cz/)

Vydáno: duben 2014

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Němec | čtvrtek 1.5.2014 0:00 | karma článku: 4,45 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Josef Němec

Jsou divní, pryč s nimi…

15.5.2024 v 6:19 | Karma: 5,05

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89