Ať už jde ten detektiv někam!

Vychloubání, kam se člověk podívá. Noviny o něm vypráví jako o bohovi. Ale beztak si neumí poradit ani s vlastními vyšlapanými botami. Co by udělal, když by za ním přišla Francouzka, která hledá svého příbuzného? Našel by jej?

Konec 19. století a viktoriánská Anglie se sotva vyrovnala se řáděním Jacka Rozparovače, když se objeví muž, který na rušné ulici zavraždí chudou dívku a uteče. Sherlock Holmes se takto takovým případem zabývat nebude, neboť je to pod jeho úroveň, ale detektiv Arrowood ano.

Skvěle využitá lokace londýnských ulic i vhodná doba, do které je příběh zasazen. Kvituji i zajímavé postavy, které umí velmi kvalitně rozehrát leckdy dost průhlednou partii, někdy tam ale někteří jen vstoupí a zase zmizí, aniž by měly nějaký hlubší smysl a úděl. Trochu je škoda, že autor nevyužil i nějaké setkání s Doylovským detektivem, kterého několikrát zmiňuje. Mohl by to do příběhu vnést větší grády.

Oddychové krimi, které vás asi ničím extra nepřekvapí. Neurazí, nenaštve a možná si tam najdete i něco, co vás zaujme. Například londýnská spodina, kterou občas dokáže skrýt hustá mlha, či sériový vrah, který si nenechá zajít chuť po ženských obětech. Vyřešíte první případ s Arrowoodem dřív než samotný detektiv? Nebo se necháte napálit hned od začátku?

*

Nedlouho předtím, než jsme toho večera dorazili do ateliéru, došlo k nějaké nehodě. Spadl a zemřel tam kůň, v důsledku čehož se převrátil kočár. Kousek vedle seděla na schodu nějaká naříkající dáma se zakrváceným obličejem a kyticí květin v ruce, zatímco kočí se snažil odpojit mrtvého koně od kočáru.

„Jste zraněná, slečno?“ zeptal se šéf a nabídl jí kapesník.

Její pláč utichl. Zvedla své uslzené oči napřed k šéfovi a hned na to k oškubanému hadru. Jakmile zahlédla skvrny od tabáku a trčící nitě slepené kdoví čím, zachvěla se a otočila se na opačnou stranu.

*

Název knihy: Detektiv Arrowood (Arrowood)

Autor: Mick Finlay

Nakladatelství: Moba

Vydáno: únor 2020

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Němec | čtvrtek 2.7.2020 20:58 | karma článku: 7,66 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Josef Němec

Jsou divní, pryč s nimi…

15.5.2024 v 6:19 | Karma: 5,05

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89